Cea mai ravnita meserie din lume: sa ghicesti cum va arata tehnologia peste zece ani

Autor: Razvan Muresan Postat la 11 august 2011 167 afişări

Urmatorii zece ani vor aduce schimbari ce pot parea acum greu de imaginat: imprimante 3D care sa imprime obiecte, medici si bancheri video controlati de computer, roboti folositi la scara tot mai larga si chiar organe artificiale create pentru transplant. Ce ne pregateste viitorul?

Nu sunt multi cei care pot sa isi treaca in CV o slujba ca aceea a lui Dave Evans. El este futurologul companiei Cisco si seful departamentului de solutii de internet pentru business, iar responsabilitatile lui difera de la o zi la alta. n fisa postului, lui Evans i se cere sa faca previziuni legate de modul cum va evolua tehnologia si sa identifice tendintele care vor schimba lumea in urmatorii zece ani. O misiune grea, dar nu imposibila, iar previziunile lui Evans nu par chiar atat de desprinse de realitate cata vreme Foxconn, cel mai mare producator de electronice si componente IT din lume, anunta chiar saptamana trecuta ca va inlocui pana in 2014 oamenii din fabrici cu peste un milion de roboti. Ei vor creste in acest timp eficienta si vor reduce costurile de productie pentru electronice, indeplinind activitati de manevrare si asamblare a componentelor de care sunt responsabili astazi angajatii companiei, potrivit The Atlantic. n fond, pana in 2020, robotii vor deveni superiori oamenilor din punct de vedere fizic. 2025 va fi anul in care populatia robotilor o va depasi pe cea umana, in 2032 vor deveni mai buni si la capitolul inteligenta, iar in 2035 vor inlocui complet forta de munca.

Evans distinge si alte mari schimbari care vor aparea in urmatorii zece ani. n primul rand, Cisco IBSG prezice faptul ca numarul dispozitivelor conectate la internet va depasi 50 de miliarde de unitati pana in 2020, ceea ce inseamna mai bine de sase dispozitive pentru fiecare locuitor al planetei. Nascut in 2008, conceptul "Internet of Things" este definit ca momentul cand mai multe dispozitive au fost conectate la internet decat numarul efectiv de oameni. Pasul urmator este valul "zetta". Circa cinci exabytes de informatii insemna traficul total pe internet in 2008, echivalenul in memorie a un miliard de DVD-uri. Dupa numai trei ani, cantitatea de informatie a ajuns la 1,2 zettabytes, care se traduce in memorie cu postarile pe Twitter ale tuturor oamenilor de pe planeta pentru 100 de ani. Cea mai mare parte a traficului este cea video, analistii prognozand ca, pana in 2015, 90% din trafic sa provina tocmai din acest canal. Valul "zetta" va suprasolicita retelele existente si va necesita imbunatatirea arhitecturilor de retele, un motor de crestere important pentru companii care activeaza in sfera IT.

O a treia schimbare este intens vehiculatul "cloud". O treime din traficul global de internet il vor reprezenta aplicatiile software "din nori", accesibile fara licenta prin internet, o afacere de cateva zeci de miliarde de euro anual. Veniturile pe nisa "cloud" vor creste cu 20% anual, iar investitiile in cercetare ale companiilor vor depasi o mie de miliarde de dolari pana in 2014.

Folosind exemplul locuintei lui Dave Evans, viteza retelelor de internet a crescut de 170.000 de ori, fata de anul 1990. Evans are astazi in casa 38 de dispozitive conectate mereu la internet si o latime de banda de 50 Mbps. n urmatorii zece ani, viteza va mai creste de alte trei milioane de ori.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnologie,
viitor,
meserii,
evolutie,
it
/business-hi-tech/cea-mai-ravnita-meserie-din-lume-sa-ghicesti-cum-va-arata-tehnologia-peste-zece-ani-8584497
8584497
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.