200 de milioane de euro, valoarea estimată a pieţei româneşti de cloud în 2018

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 28 septembrie 2015 379 afişări

Soluţiile pentru afaceri în cloud vor înregistra o creştere medie anuală de 15-20% în următorii ani, potenţialul pieţei fiind estimat la 200 de milioane de euro în 2018, potrivit Ymens, primul broker de cloud din România. Serviciile de tipul Software ca Serviciu (SaaS) au un potenţial ridicat de creştere pe piaţa locală, licenţele în cloud urmând să reprezinte, conform datelor companiei de cercetare IDC, 15% din totalul vânzărilor de soluţii software din România în următorii patru ani.

200 de milioane de euro, valoarea estimată a pieţei româneşti de cloud în 2018

Creşterea estimată a pieţei de cloud din România este aliniată tendinţelor şi perspectivelor de dezvoltare la nivel european. Soluţiile pentru afaceri în cloud de tip ERP (Enterprise Resouce Planning), management de document şi conţinut, colaborare sau CRM (Customer Relationship Management) înregistrează o creştere cuprinsă între 16% şi 31% de la an la an în comparaţie cu soluţiile tradiţionale de IT, a căror evoluţie este estimată la 3% pe an, potrivit datelor IDC pentru Europa Centrală şi de Est. 

”Cloud-ul este un pas natural în evoluţia tehnologică. Aliniat cu schimbările de percepţie ale secolului, atât ale companiilor cât şi ale indivizilor, cloud-ul îşi revendică valoarea doar atunci când livrează beneficiile promise utilizatorilor, într-un mod simplu şi rapid. Acesta este obiectivul nostru şi credem că fiecare companie va face pasul către cloud la momentul potrivit, existând astfel o probabilitate mare de a discuta despre o piaţă românească a soluţiilor cloud de peste 200 de milioane de euro în câţiva ani. Cloud-ul va reprezenta, fără îndoială, o piesă centrală în puzzle-ul viitorului, şi va genera nu doar avansul tehnologic sustenabil în societate, dar şi un impact pozitiv substanţial în viaţa noastră de zi cu zi”, declară Costin Matache, director general al Ymens, companie din cadrul grupului Teamnet.

Email-ul este principala soluţie de business utilizată în prezent în rândul IMM-urilor din România (64,3%), urmată de soluţii de facturare electronică (39,1%) şi stocare de date (36,8%), conform datelor publicate de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România în Carta Albă a IMM-urilor din 2015. Peste 26% din respondenţi văd în utilizarea de noi tehnologii oportunităţi de dezvoltare a afacerii iar avantajul plăţii unui abonament lunar pentru soluţiile informatice, similar modelului cloud, a înregistrat o creştere semnificativă, de la 5,16% în 2014 la 18,9% anul acesta. Conform experţilor, numărul aplicaţiilor cloud va creşte de cel puţin 10 ori în următorii cinci ani şi, dacă în prezent peste 60% din companiile enterprise utilizează cloud într-o formă sau alta, în viitor inclusiv IMM-urile şi instituţiile publice vor lua în considerare cloud-ul, tot mai des, ca primă opţiune pentru informatizarea şi eficientizarea activităţii.

Peste 25% dintre IMM-uri declară că folosesc deja  o soluţie de business pentru gestionarea relaţiei cu clienţii (CRM) şi 16,4% au implementat deja soluţii pentru planificarea resurselor companiei (ERP), conform unui studiu realizat de Ymens în prima jumătate din 2015 în rândul a 359 de companii mici şi mijlocii din România. Dintre respondenţi, peste 36,5% şi-au manifestat interesul în direcţia achiziţionării unei soluţii, iar 30,6% sunt interesaţi de soluţii ERP.

În prezent, securitatea datelor este principalul beneficiu al aplicaţiilor informatice de afaceri pentru 47,4% dintre companiile mici şi mijlocii din România, conform datelor publicate în Carta Albă a IMM-urilor din 2015, urmat de accesibilitatea datelor (42,2%) şi colaborarea facilă a echipei (28,6%).

Platforma de tehnologie cloud Ymens a fost dezvoltată în urma unei investiţii de un milion de euro. Ymens oferă soluţii personalizabile, compatibile şi interconectate care contribuie la eficientizarea afacerilor româneşti.

Cloud-ul este o infrastructură IT aflată într-un data center care oferă, printre altele, platforme integrate de aplicaţii dedicate companiilor. Soluţiile cloud pot fi accesate online, direct din browserul de internet de pe laptop sau desktop pe mobil sau tabletă, prin intermediul unor aplicaţii dedicate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reprezentare,
solutii,
crestere,
cloud,
Ymens
/business-hi-tech/200-de-milioane-de-euro-valoarea-estimata-a-pietei-romanesti-de-cloud-in-2018-14761557
14761557
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.