Germania, Brazilia, India şi Japonia cer să intre în Consiliul de Securitate al ONU

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 27 septembrie 2015 225 afişări

Cancelarul german Angela Merkel şi liderii Braziliei, Indiei şi Japoniei au cerut sâmbătă ca aceste ţări să intre într-un Consiliul de Securitate al ONU extins şi reformat, relatează AFP în pagina electronică.

Merkel a apreciat, în marja summitului ONU pentru dezvoltare, că un Consiliu de Securitate cu mai mulţi membri permanenţi ar fi mai în măsură să gestioneze marile crize internaţionale.

Din Consiliul de Securitate fac parte, în prezent, doar cinci membri permanenţi, care au drept de veto - şi anume Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie -, plus zece ţări membre nonpermanente, care se schimbă regulat.

În acest sens, Merkel a apreciat că ţările "G4" sunt "candidate legitime" la o intrare "permanentă" în Consiliu. Cele patru ţări îşi sprijină candidaturile unele altora.

"Un Consiliu de Securitate mai eficient şi mai reprezentativ este mai necesar ca niciodată pentru rezolvarea crizelor şi conflictelor globale care au apărut în aceşti ultimi ani", au subliniat cele patru ţări, într-un comunicat comun.

Cei cinci membri permanenţi sunt singurii care dispun de un drept de veto, iar disensiunile lor cu privire la conflicte majore - ca cel din Siria sau cel din Ucraina - au paralizat Consiliul de Securitate, care nu a putut adopta nicio decizie de anvergură cu privire la aceste crize.

Merkel s-a întâlnit cu preşedinta braziliană Dilma Rousseff şi premierii indian Narendra Modi şi japonez Shinzo Abe pentru a discuta despre candidatura lor comună.

Adunarea Generală a ONU s-a pus de acord anterior, luna aceasta, asupra unui text care propune eventuale reforme ale Consiliului, însă China, Statele Unite şi Rusia au refuzat să-l semneze.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
DIPLOMAŢIE,
/actualitate/germania-brazilia-india-si-japonia-cer-sa-intre-in-consiliul-de-securitate-al-onu-14757175
14757175
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.