Statul, principalul client al bancilor

Postat la 28 mai 2009 6 afişări

Creditul atras de stat a continuat sa accelereze in aprilie, ajungand la peste 7,5 mld. euro, adica dublul nivelului din aprilie 2008, in timp ce creditul privat a franat si mai mult, de la o crestere anuala de 23% in martie la 18,9% in aprilie, conform datelor BNR.

In timp ce soldul creditului neguvernamental a scazut cu circa 497 mil. euro in aprilie, soldul imprumuturilor contractate de guvern de la bancile locale a urcat cu 587 mil. euro, inclusiv pe seama lichiditatilor injectate in piata de BNR. Practic, creditul neguvernamental a ajuns sa reprezinte circa 40% din totalul creditului neguvernamental in lei, care a scazut in aprilie cu 0,5% fata de martie. Principalul client al bancilor ramane statul, care va continua probabil sa inghita lichiditati cel putin pana in iulie - august cand ar urma sa intre prima transa de bani de la Comisia Europeana pentru finantarea deficitului bugetar sau pana cand va fi lansata emisiunea de eurobonduri aflata in analiza la Finante. Desi imprumuta sume mari, guvernul nu reuseste sa ajunga la zi cu plata datoriilor fata de companii private.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Credite,
statul,
BNR,
zf
/articolul-zilei/zf-ro/statul-principalul-client-al-bancilor-4460735
4460735
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.