Shakespeare mai mult sau mai putin cunoscut

Postat la 07 iunie 2010 15 afişări

Cand vine vorba de personalitati, nu numai opera, ci si viata lor constituie un subiect interesant, specialistii intrecandu-se in a dezvalui aspecte mai putin cunoscute despre subiectul cercetarii lor.

Asa stau lucrurile si in cazul lui Shakespeare, despre care s-au scris o sumedenie de carti, iar recent o echipa de specialisti britanici si-a propus sa raspunda la cateva intrebari pe care altii par sa le fi ocolit.

Expertii sustin ca este foarte posibil ca Shakespeare sa se fi casatorit cu sotia sa la presiunea tatalui ei, dat fiind ca aceasta, pe numele sau Anne Hathaway, avea 26 de ani, iar mirele 18, fiind totodata singurul din localitate a carui viitoare sotie era deja insarcinata.

Pe langa talentul scriitoricesc, arata expertii, Shakespeare era dotat si cu fler pentru afaceri, cheltuindu-si banii castigati pe diverse proprietati, pe care le dadea in arenda. Ba mai mult, desi a fost primul scriitor englez care a reusit sa se intretina din scris, si-a asigurat ca sursa de venit si o cota parte din incasarile reprezentatiilor cu piesele sale, prin asociere cu actorii. Exegetii autorului englez sustin, de asemenea, ca el n-a calatorit in strainatate sau, daca a facut-o, i-a lipsit spiritul de observatie, lucru evidentiat de erorile geografice din operele sale, cum ar fi mentionarea coastei Boemiei in "Poveste de iarna".

Totodata, ei demonteaza mitul conform caruia Shakespeare scria fara sa revina asupra textului, explicand ca intr-adevar scria repede, dar, dupa cum se poate vedea si intr-un fragment dintr-o piesa la care colaborase, obisnuia sa taie ceea ce nu-i placea si sa refaca.

Pe de alta parte, intrebati daca lui Shakespeare ii placea sa mearga la un pahar in oras, expertii nu se mai pot pune de acord. Dramaturgul obisnuia sa refuze atunci cand actorii sai il invitau in oras, spune un istoric britanic, iar altul sustine ca, din contra, bardul ar fi fost un tovaras foarte placut de pahar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Shakespeare,
biografie,
/arta-si-societate/panorama/shakespeare-mai-mult-sau-mai-putin-cunoscut-6278194
6278194
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.