Expozitie cu arhitectura de razboi (GALERIE FOTO)

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 17 iulie 2011 51 afişări

Cel de-al Doilea Razboi Mondial nu i-a ocolit nici pe arhitecti, care si-au pus cunostintele in slujba lui. Rezultatele muncii lor sunt prezentate intr-o expozitie gazduita de Canadian Centre for Architecture de la Montreal.

Expozitia, deschisa pana la 18 septembrie, prezinta materiale rare provenite din ambele parti ale conflictului, incepand cu arhitectii importanti implicati, scrie The Wall Street Journal. Arhitectii sunt prezentati cu fotografie si o scurta biografie, ordonati alfabetic, indiferent ca au lucrat pentru Aliati sau pentru nazisti.

Expozitie cu arhitectura de razboi (GALERIE FOTO)

Printre acestia se numara Henry Dreyfuss, care a contribuit la proiectarea salii in care se intalneau sefii de Stat Major cu presedintele SUA in timpul razboiului, Fritz Ertl, proiectant al lagarului de la Auschwitz-Birkenau, Dan Kiley, arhitect peisagist american care a amenajat sala tribunalului de la Nurnberg, arhitectul german Erich Mendelsohn, care dupa construirea Turnului Einstein de la Potsdam a emigrat in Statele Unite, unde a oferit consultanta pentru construirea de sate dupa model german in Utah, care sa fie folosite la teste cu bombe cu napalm, ori arhitectul lui Hitler, Albert Speer.

Necesitatea de a construi rapid si a de a putea inlocui in timp util obiective distruse i-a facut pe acesti arhitecti sa caute si sa creeze noi materiale si tehnologii, cum ar fi cauciucul anorganic, fabricile fara ferestre, baracile Quonset (cladiri prefabricate de forma unei jumatati de cilindru sectionat pe lungime ce puteau fi instalate rapid si folosite in diverse scopuri de armata) si locuintele prefabricate.

Fabricile fara ferestre, prevazute in interior cu corpuri de iluminat fluorescente brevetate de General Electric, au fost construite de Aliati, fiind mai sigure in cazul unui raid aerian. De cealalta parte, germanii preferau fie un aspect neoclasic al cladirilor, fie alegeau structuri de otel pentru acestea. Ambele tabere insa au construit capacitati de productie de foarte mari dimensiuni, care sa le permita fabricarea unui avion pe zi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arhitectura,
muzeu,
Montreal,
razboi,
armament,
expozitie
/arta-si-societate/panorama/expozitie-cu-arhitectura-de-razboi-galerie-foto-8502253
8502253
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.