Bronzul de Sena

Postat la 28 iulie 2009 14 afişări

Un proiect care i-a adus initiatorului multe critici se dovedeste in continuare popular, la sapte ani de la lansare.

In 2002, atunci cand primarul Parisului, Bertrand Delanoë, venea cu ideea organizarii unei plaje in Paris pe malul Senei, nu multa lume il lua in serios. Si-a dus insa la capat planul, iar plaja temporara creata pe malul drept al Senei, cu nisip, palmieri in ghivece si sezlonguri a avut atat de mare succes, incat, in cei sapte ani de la lansare, ideea a fost copiata si de alte orase europene precum Bruxelles, Berlin, Bupadesta, Zürich si Roma.

S-a incercat chiar si crearea unei astfel de plaje pe malul raului Yarra din Melbourne, in Australia, insa acolo consiliul local a respins proiectul, pe motiv ca orasul oricum are plaje la ocean. Moda plajei orasenesti de inspiratie pariziana a ajuns si la Notthingham, in Anglia. Sezonul de plaja de pe malul Senei tocmai s-a deschis, asteptandu-i pe cei care vor sa se bronzeze pana pe data de 20 august. Costurile amenajarii se impart intre bugetul local, care contribuie cu peste un milion de euro, si sponsori.

Plaja pariziana incepe in dreptul Luvrului si se intinde pana la Porte de la Gare. Pe langa spatiul de bai de soare au mai fost amenajate o piscina si un centru destinat sporturilor nautice, alaturi de mai vechiul Bassin de la Villette din nordul Parisului. Vizitatorii se pot relaxa dansand, facand fitness sau la o sedinta de masaj, precum si participand la cercuri ale iubitorilor de carte sau la concerte. Amenajarea sezoniera de pe malul Senei se dovedeste foarte populara in fiecare an in randul parizienilor, doar 15% dintre cei atrasi de plaja din capitala Frantei fiind turisti.

Primarul Bertrand Delanoë spera ca anul acesta sa atraga si mai multi localnici, avand in vedere conditiile crizei, din cauza careia s-au subtiat bugetele de vacanta. Municipalitatea anticipeaza ca editia din 2009 va atrage circa 4 milioane de vizitatori pana la 20 august.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
paris,
plaja in oras,
franta
/arta-si-societate/panorama/bronzul-de-sena-4703024
4703024
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.