Atractie pentru temerari

Postat la 21 iulie 2009 6 afişări

Scena uneia dintre cele mai mare catastrofe din istoria omenirii, Cernobil, a devenit in timp o atractie pentru turistii curajosi sau poate, mai curand, cautatori de senzatii tari.

La mai bine de douazeci de ani de la explozia reactorului centralei nucleare de la Cernobil, turistii vin sa vada locurile incremenite in timp dupa evacuarea locuitorilor din localitatea din apropiere si incercarea de decontaminare a zonei. Ghizii care plimba turistii prin zona ii duc in special prin orasul Pripiat - unde locuiau circa 50.000 de oameni, evacuati la o zi dupa dezastrul din 1986 - care ofera acum un peisaj postapocaliptic, ca in filmele SF.

Cladirile orasului au ramas asa cum au fost parasite acum mai bine de douazeci de ani, iar sediul organizatiei din zona a Partidului Comunist inca pastreaza simbolul atomului. In apartamentele din blocuri s-a conservat tapetul de pe pereti din anii ‘80, iar in salile de clasa se mai gasesc manuale si banci rasturnate. Un punct de mare interes pentru turisti este podul ce oferea cea mai buna priveliste spre Cernobil, cunoscut azi sub numele de Podul Mortii. Plecarea oamenilor din zona dupa producerea dezastrului a insemnat insa o victorie pentru natura, care a luat in stapanire locurile. Tufe tasnesc prin crapaturile cladirilor, copacii cresc nestingheriti, iar pe arterele de circulatie se plimba netulburati mistretii.

Populatia de lupi din zona este si ea prospera, la fel ca si cea de ponei. Ghizii, care umbla obligatoriu inarmati cu un contor Geiger, sustin ca foarte putini dintre vizitatorii ce ajung prin partile locului se contamineaza radioactiv, dar trebuie sa respecte strict indicatiile expertilor. In general se spune ca numai aceia care se tem sa nu se contamineze ajung sa aiba probleme, dar cei neinfricati nu patesc nimic, daca tin seama de sfaturile primite. Turistii sunt avertizati sa nu-si lase rucsacul pe jos, pentru ca aduna praf radioactiv, sa nu se aseze pe iarba, chiar daca vor doar sa faca o fotografie ca amintire si nici sa nu atinga crengile copacilor.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cernobil,
turism,
pripiat
/arta-si-societate/panorama/atractie-pentru-temerari-4673950
4673950
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.