Atentie, imagine retusata

Postat la 06 octombrie 2009 13 afişări

O initiativa legislativa franceza ar putea impune adaugarea unei precizari langa orice fotografie publicata care a avut parte de un tratament de infrumusetare.

Proiectul de lege apartine unei membre a partidului Uniunea pentru o Miscare Populara (formatiunea care l-a dat pe presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy) si stipuleaza obligatia adaugarii unei precizari alaturi de fotografiile publicate in presa, in materiale publicitare sau pe ambalaje de produse, daca e vorba de poze retusate ale unor persoane. Daca nu se respecta aceasta prevedere, cei vinovati de incalcarea ei vor plati o amenda de aproape patruzeci de mii de euro.

Motivul care a stat la baza acestei initiative legislative este dorinta de a-i ajuta pe cei ce ajung sa sufere de anorexie pentru ca nu pot atinge standardul de perfectiune promovat de fotografiile din reclame si reviste. Proiectul de lege semnat de Valerie Boyer atrage atentia ca majoritatea fotografiilor, cu exceptia celor care ilustreaza stiri, trec printr-un proces de retusare. Vedetele gasesc

firesc un astfel de tratament, iar despre unele staruri, cum ar fi Elle MacPherson, se spune chiar ca isi angajeaza propriii specialisti care sa se ocupe de retusarea imaginilor lor.

Initiativa lui Boyer nu a primit numai laude, ci si critici, mai ales dinspre lumea modei, unde exista voci ce spun ca industria de infrumusetare se ocupa tocmai cu imbunatatirea imaginii celor pozati. Un jurnalist a sugerat ironic ca poate ar trebui sa se precizeze, acolo unde este cazul, si daca persoanele din fotografii si-au facut operatie estetica. E adevarat insa ca in unele situatii, retusurile drastice aplicate unor imagini fac ca publicatiile care recurg la ele sa ajunga obiectul ironiilor cititorilor, cum s-a intamplat atunci cand publicatia Paris Match a ajustat talia presedintelui Sarkozy.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Nicolas Sarkozy,
fraa,
lege,
fotogarfii publice

Citeşte pe Gandul.ro

/arta-si-societate/panorama/atentie-imagine-retusata-4966224
4966224
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.