O legenda in renovare

Postat la 20 noiembrie 2007 1 afişăre

Savoy, unul dintre cele mai faimoase hoteluri din lume, va trece printr-o renovare de proportii, iar singurele lucruri care vor mai aminti de crimele pasionale, povestile de dragoste sau scandalurile rasunatoare din istoria lui vor fi obiectele de mobilier ce vor fi vandute la licitatia de la jumatatea lunii decembrie.

Londra, orasul lui Sherlock Holmes, se lauda cu cele mai somptuoase si misterioase hoteluri din lume: Claridge’s, The Ritz sau The Dorchester. Hotelul Savoy a ajuns inclusiv personaj in cateva dintre tablourile lui Claude Monet. Orice legenda ajunge insa la momentul ei de demitizare (sau, dupa caz, de renovare): la 15 decembrie, usile de la Savoy vor fi ferecate, pentru ca Fairmont Hotels and Resorts, compania canadiana care l-a achizitionat recent, a anuntat ca va incepe un program de renovare si redecorare in valoare de 100 mil. lire sterline (peste 142 mil. euro), care il va scoate practic din circuit timp de 18 luni.

Avand in vedere istoria locului, proiectul nu inseamna doar un strat de vopsea noua si cateva obiecte de mobilier mai moderne. „Sunt foarte multi cei care au o imagine romantata despre ceea ce inseamna Savoy si au trecut cu vederea multe neajunsuri legate de modul cum arata locul in prezent, insa este clar nevoie de o renovare completa“, spune Kiaran MacDonald, managerul hotelului. Fairmont, grupul care a preluat managementul hotelului in 2005, a angajat firma Reardon Smith Associates pentru lucrarile de structura si compania pariziana de design Pierre-Yves Rochon pentru a restiliza interiorul. Hotelul a fost fondat de impresarul de teatru Richard D’Oyly Carte, care a avut atat de mult succes cu teatrul Savoy, incat s-a decis sa deschida in apropiere si un hotel. In 1889, momentul lansarii, hotelul Savoy era considerat cel mai modern din lume: avea 67 de bai cu apa curenta (aproximativ una la trei camere) si a fost primul hotel din Londra dotat cu electricitate si lifturi.

Primul manager a fost hotelierul elvetian Cesar Ritz, responsabil si pentru restaurantul The Savoy (inaugurat inainte de hotelul Ritz), care a devenit faimos pentru preparate ce ulterior au devenit clasice, precum desertul Peche Melba, numita dupa Dame Nellie Melba, faimoasa soprana australiana.

Si muzica - in special jazzul si opera - a jucat un rol important pentru hotel inca de la inceput. Savoy a atras ca un magnet muzicieni diversi, de la Puccini la Beatles si Bob Dylan. Mai mult, artistii si scriitorii s-au aflat la randul lor printre oaspetii regulati ai locului. Oscar Wilde si-a trait faimoasa aventura cu Lordul Alfred Douglas (in camerele 342-362), iar jacheta lui „Bosie“ (porecla lui Douglas) se afla inca la biroul de obiecte pierdute. De altfel, hotelul a avut un rol atat de important in viata lui Wilde, incat este mentionat in manuscrisul originat al piesei „The Importance of Being Earnest“, cand un mesager aduce o scrisoa-re domnului Ernest Worthing prin care i se amintea ca trebuie sa achite o datorie de 700 de lire hotelului Savoy.

Hotelul a atras si personalitati de la Hollywood: Fred Astaire a dansat pe acoperis, Marlene Dietrich a trait o poveste de dragoste in sala de bal Lancaster, iar Elizabeth Taylor si-a petrecut aici luna de miere cu Nicky Hilton (fiul lui Conrad, cel care a fondat lantul Hilton).

Savoy a fost mult timp pe placul VIP-urilor de toate categoriile, starurile de cinema intalnindu-se aici cu presedinti si prim-ministri. In 1946, Winston Churchill a organizat o intalnire intr-una dintre camerele hotelului, unde s-a discutat despre Statele Unite ale Europei. Cinci ani mai tarziu, a fost semnat tratatul de la Paris, care a facilitat formarea Uniunii Europene.

Astfel de istorii fascineaza turistii, iar vestea ca hotelul va fi inchis (chiar si temporar) a starnit mari nemultumiri. O consolare insa: pentru cei care isi doresc un mic suvenir sau chiar un obiect de mobilier de epoca va fi organizata o licitatie intre 18 si 20 decembrie, iar usile Savoy vor fi deschise pentru public intre 16 si 17 decembrie. Catalogul licitatiei contine 2.988 de obiecte. Charlie Thomas, specialistul casei de licitatii Bonham’s, care se ocupa de licitatia de la Savoy, a lucrat la proiect timp de un an. Thomas a estimat valoarea fiecarui obiect, de la candelabrele opulente din foaierul Tamisa, despre care spune ca se vor vinde cu 10.000-15.000 de lire sterline, la „oglinzile infinitului“, stil art deco (600-800 de lire). Catalogul cuprinde si 181 de paturi realizate la comanda, care vor fi vandute set complet, cu tablie, lada si asternuturi (200-600 de lire fiecare), pretul variind in functie de camera unde s-au aflat. Pentru amatorii de chilipiruri se vor licita si suveniruri precum scrumiere din crom sau tavite din argint, al caror pret va incepe de la 20 de lire.

Desi este aproape imposibil sa stii pe care scaun s-a asezat Marilyn Monroe sau care este scrumiera unde si-a stins tigara Winston Churchill, specialistii spun ca locurile cu cea mai multa istorie vor atrage cu siguranta atentia. „Unele dintre obiecte sunt antichitati, altele nu au o valoare financiara ridicata“, adauga Thomas, care spune ca personal este atras de parchetul din lemn cu insertii luminoase din sala de bal Lancaster.

In camera 610/611, apartamentul Monet, aproape toate lucrurile vor fi scoase la licitatie. „Obiectele nu au neaparat valoare academica, insa sunt interesante datorita legaturii dintre pictor si hotel, iar aparta-mentul este unul dintre cele mai valoroase din Londra“, spune Thomas. Una dintre cele mai interesante parti din munca de catalogare este descoperirea unor comori considerate pierdute, cum a fost cazul ilustratiei originale a faimoasei „Gondola party“ din 1905. Scena prezinta cea mai spectaculoasa petrecere din istoria hotelului, a milionarului american Geo A. Kessler, pentru care vechea curte a hotelului original, unde ulterior a fost construita sala de bal Lancaster, a fost complet inundata. In mijloc, oamenii hotelului au construit o barca pentru 24 de persoane, au colorat apa albastru si au adus pesti si lebede.

Dincolo de obiectele achizitionate de colectionari, singurele care vor mai aminti de vechea glorie a hotelului vor fi pozele cu vedetele invitate de fotograful Andy Gotts pentru a participa la un proiect special menit sa conserve, in imagini, stralucirea de odinioara a Savoy. Gotts se afla in barul hotelului atunci cand l-a auzit pe unul dintre angajati vorbind despre planurile de redecorare. „Mi se rupea sufletul. Savoy este ca un document istoric“, isi amintese Gotts. Timp de trei luni, celebritati din lumea filmului si a muzicii au fost imortalizate intr-o serie de fotografii menite sa compuna un portret al hotelului, avand in prim-plan fete faimoase. „Toti cei invitati sa participe, de la John Hurt, Kate Winslet la Tony Benn sau Jamelia, au raspuns afirmativ din prima. Multi actori au participat la festivitati de decernare de premii la Savoy, Brenda Blethyn merge cu matusa ei la ceai, iar scriitoarea Kathy Lette a scris un roman acolo“, afirma Gotts.

Rezultatul celor trei luni de munca au fost fotografii cu Kate Winslet purtand blazerul uitat de amantul lui Oscar Wilde, Jamelia a fost fotografiata in apartamentul Lincoln, care pe vremuri a fost studioul unde Bob Dylan a inregistrat „Subterranean Homesick Blues“, iar legendarul pilot de curse britanic Sir Stirling Moss a pozat in apartamentul Manhattan, locul in care Marlene Dietrich a invatat cantecele din filmul „The Blue Angel“.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Savoy,
hoteluri,
renovare,
licitatie,
istorie,
povesti
/arta-si-societate/lifestyle/o-legenda-in-renovare-1045426
1045426
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.