Lapte, nu lamaie!

Postat la 26 martie 2007 315 afişări

Cum ar suna melodia "An Englishman in New York" tradusa in experienta unui englez la Bucuresti? Aici taxiurile nu sunt negre, cabinele de telefon nu sunt nici pe departe un punct de atractie si ceaiul se bea doar daca esti racit. In Anglia nu poti functiona dimineata fara sa bei o cana cu ceai, iar in oras iti inviti prietenul sau prietena la... un ceai. In plus, daca vrei sa ti se ghiceasca viitorul, clarvazatoarele nu il deslusesc in cafea, ci in frunze de ceai. Ai putea chiar sa-ti imaginezi ca in orice loc din lume merg, chiar si in Romania, englezii cara in geanta de voiaj si cutiuta cu Earl Grey. de Ioana MITu

Un lucru este sigur: ritualul ceaiului e molipsitor si, cand Tom Wilson, jurnalistul, prezentatorul de emisiuni TV si dj-ul britanic care locuieste de 4 ani in Romania isi viziteaza unul dintre prietenii sai romani, acestia il servesc nu cu cafea, nu cu suc, ci cu o ceasca de ceai. Si nu cu ceai de fructe sau ceai cu lamaie, pentru ca sortimentele respective nici nu exista in "meniu" in Anglia, ci doar ceai negru cu lapte.

Ii place sa mearga si la ceainaria Carturesti, desi in tara sa nu exista termenul de ceainarie, pentru ca in absolut orice loc din oras poti savura o cana cu ceai. In general bea ceai negru, dar a descoperit si ceaiul Rooibos, "ceai rosu" fara teina, de la bunica sa. Dulceata pe care multi o apreciaza la Carturesti, servita in farfurioare ce amintesc de obiceiul bunicii de a trata oaspetii cu astfel de mici atentii, nu face parte din obiceiul englezesc de a bea ceai si nici cescutele mititele in stil japonez - "Noi suntem obisnuiti sa bem mult ceai si din cani mari", spune Wilson. Prajiturile de ciocolata si cu gem din farfurie sunt insa numai bune de inmuiat in ceai. In inalta societate, totusi, sunt apreciate seturile fine de portelan servite pe tavi de argint, iar regulile pentru a bea ceaiul in mod corect au fost pana in anii '30 impuse in lectiile de bune maniere pe care debutantele erau nevoite sa le ia inainte de casatorie. Chiar si in zilele noastre au loc cursuri de "Tea Etiquette", iar trendul a trecut oceanul, devenind si in Statele Unite o cerinta pentru cei care ravnesc la obiceiurile nobiliare.

Povestind in continuare despre traditia ceaiului, Wilson isi aminteste de perioada in care era student la Oxford si spune ca studentii care beau ceai sunt deja un stereotip. "Your turn to put the kettle on" (E randul tau sa pui ceainicul pe foc) este o fraza uzuala in vocabularul lor, fie ca invata, poarta discutii sau pur si simplu petrec duminica in fata campionatului de cricket de la televizor. Chiar si in cricket exista pauze pentru ceai si sandvisuri. Cricket-ul este sportul national al englezilor si se spune ca reflecta caracterul englezesc: necesita rabdare, fair-play si... pauze de ceai. Desi despre cricket Wilson adauga ca "it's not my cup of tea" (expresia tipic englezeasca care denota lipsa de interes intr-un domeniu).

Dar se pare ca exista si aspecte negative ale asa-ziselor tea breaks, cel putin pentru angajatori. Muncitorii au dreptul la pauza de ceai si de obicei se opresc de 10 ori pe zi tocmai pentru a se bucura de acest drept. Inainte, pana in anii '80 exista chiar jobul de tea-boy sau tea-lady, personaje care erau platite numai pentru a se plimba cu tava printre angajatii dintr-o companie si pentru a-i servi cu ceai.

Povestile lui Wilson au continuat la Rendez- Vous si, desi englezii si francezii nu ar bea niciodata un ceai impreuna, el a incercat si ceainaria franceza de la Universitate.

Alaturi de ceainicele si cestile albe, chelnerul a adus si o clepsidra menita sa te anunte cand a venit momentul sa scoti plicul de ceai din ceainic, insa dupa cum a spus zambind Wilson "Un englez intotdeauna stie". L-a insotit si un prieten din Anglia si putin contrariati au observat ca nu a fost adus laptele. "Asa ceva nu s-ar intampla niciodata in Anglia, pentru ca ceaiul nu se bea fara lapte", spun cei doi, si ajung si la o mica disputa. Oare sa pui laptele in cana inainte de a turna ceaiul este o greseala de eticheta?

S-a ajuns la concluzia ca ar fi probabil mai bine sa se puna mai intai ceaiul in ceasca, dupa care sa se adauge laptele. Dupa alte dezbateri de acest gen cei doi englezi s-au pus de acord ca e o adevarata arta sa bei ceai in stil britanic si ai nevoie de rabdare pentru a te bucura de ea mai ales intr-o lume in care fast living si Starbuck au inceput sa-si faca din ce in ce mai multi adepti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lapte,
,
nu,
lamaie!
/arta-si-societate/lifestyle/lapte-nu-lamaie-4073717
4073717
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.