Fusta si bursa

Postat la 26 august 2008 56 afişări

“Spune-mi cat de lungi sunt fustele ca sa-ti spun cum merge economia” - cam asa s-ar putea rezuma teoriile avansate mai nou atat de specialistii in moda, dar si in finante.

Pana acum, ziarele au sugerat ca intre moda si finante nu ar putea exista decat o singura legatura: tinerele pasionate de moda au nevoie de manageri in finante, cu salarii suficient de mari incat sa le satisfaca apetitul pentru produse de lux. Insa istoricii de moda si specialistii in economie avanseaza tot mai des ideea unei influente directe intre tendintele in moda si evolutia economiei. Concret, ei sustin ca lungimea fustelor promovate de designeri poate fi un semn al starii economiei si cu cat fusta este mai lunga, cu atat lucrurile vor merge mai prost.


Cand oficialii Fed (sistemul de banci centrale din SUA) s-au intalnit anul trecut in august pentru conferinta anuala din Jackson Hole, Wyoming, actiunile Bear Stearns se tranzactionau la peste 100 de dolari. Rata dobanzii de referinta era de 5,25%, mai mult decat dubla fata de prezent, iar petrolul costa in jur de 70 de dolari pe baril. Si totul parea sa mearga bine. Un an mai tarziu, Bear Stearns nu mai exista. Mai mult, bancile din toata lumea au inregistrat pierderi de peste 400 de miliarde de dolari. Iar legendarul petrolist T. Boone Pickens crede ca zilele in care petrolul costa sub 100 de dolari pe baril s-au sfarsit.

 

Suzie Menkes, comentator de moda la New York Times, sustine ca altfel ar fi stat lucrurile in lume daca specialistii in finante ar fi aruncat un ochi la pozele cu Angelina Jolie in timpul sarcinii. Mai ales ca starurile de la Hollywood dau tonul in moda strazii, fiind primii care preiau tendintele de pe marile podiumuri. Astfel, capetele incoronate ale finantelor ar fi trebuit sa observe ca in lunile de sarcina in care starul a adoptat stilul hippie, cu rochii pana in pamant, bursa a urmat o traiectorie descendenta. Stilul a generat o adevarata manie la Hollywood si a fost adoptat rapid de staruri tinere, de la Jessica Simpson pana la stilista Rachel Zoe. Look-ul face trimitere la anii ’70, ultima data cand recesiunea si fustele pana in pamant erau la unison. In plus, odata ce Hollywoodul raspandeste tendinta in lume, fustele lungi vor mai exista in peisaj o vreme.

 

Cu alte cuvinte specialistii in economie ar trebui sa nu lipseasca de la nicio saptamana a modei daca isi doresc o idee clara si sigura despre ceea ce se va intampla in viitor cu finantele lumii. Teoria este sustinuta si de specialisti in finante. Tim Fletcher, director de marketing si vanzari la Baseline Capital Limited, o firma britanica de consultanta in piata ipotecara, a inceput chiar sa invoce scurtarea fustelor, parca pentru a da un imbold revenirii pietelor financiare.

 

Legatura dintre lungimea fustelor si evolutia economiei pare plauzibila, avand in vedere ca moda a fost dintotdeauna categorisita ca o oglinda a societatii. Colectiile din vara aceasta, prezentate in octombrie anul trecut, cand actiunile se tranzactionau inca la preturi mari pe piata, erau pline de semne ale recesiunii, sub forma de fuste lungi. De la case de moda clasice, precum Chanel pana la creatori avangardisti precum Christopher Kane, rochiile erau lungi si vaporoase si intotdeauna atingeau podeaua. Moda incepuse sa se dezica de tendintele de adolescenta rebela impuse de Paris Hilton pe vremea economiei infloritoare: fuste scurte, rochii mulate impodobite cu pietricele care mai de care mai stralucitoare si orice culoare atat timp cat este roz.


Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
moda,
lifestyle,
tendinte,
economie,
finante
/arta-si-societate/lifestyle/fusta-si-bursa-2978740
2978740
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.