FOTOREPORTAJ: Cum se vede lumea dintr-o croaziera de lux

Postat la 04 august 2009 153 afişări

Romanii nu sunt turisti obisnuiti pe vasele de croaziera care strabat anual Atlanticul, Marea Caraibelor, Mediterana sau Marea Nordului. De fapt, europenii sunt in general mai greu de convins sa se imbarce pe vasele enorme si pline de americani. Dar europenii reprezinta o piata pe care organizatorii de croaziere s-au decis sa o cucereasca. Si asta cat de curand.

"Nu ne-am permite sa lansam cate un vas in fiecare an daca nu ne-am baza pe o piata imensa si nou-nouta pe care trebuie sa o cucerim", spune Rama Rebbapragada, vicepresedinte al diviziei internationale din cadrul Royal Carribean Cruises, a doua mare companie de croaziere din lume. Royal Carribean Cruises este formata din trei sub-companii, fiecare axata pe un anumit consumator: Royal Carribean International vizeaza turistul mediu, Celebrity Cruises ofera servicii premium, iar Azamara Cruises vinde croaziere de lux. Dintre acestea, Celebrity are cea mai tanara flota, compusa din noua nave – dintre care cea mai tanara, Equinox, a fost lansata in urma cu doua saptamani in cadrul unei croaziere in Marea Nordului.

Noul vas a necesitat o investitie de 700 de milioane de euro si poate caza pana la 3.000 de turisti – care au la dispozitie zece restaurante si baruri, mai multe piscine, un teatru, spa, terenuri de sport si o galerie comerciala. Din Romania, anul trecut s-au vandut in special croaziere pe navele Royal Carribean, reprezentantul companiei pe plan local fiind RRCL Romania, membra a World Travel – companie fondata de omul de afaceri Nicolae Demetriade, care a infiintat si a vandut in urma cu doi ani liderul pietei de turism, agentia Happy Tour. Nicolae Demetriade crede ca vanzarile inca mici pe segmentul croazierelor au la baza necunoasterea acestui tip de vacanta: "Croaziera este cel mai complex mod de a merge in concediu, deoarece ofera intr-un timp destul de scurt posibilitatea vizitarii a foarte multe locuri, o plimbare pe mare, precum si experienta calatoriei pe un vapor de lux cu toate serviciile incluse".

Omul de afaceri crede ca, o data ce situatia economica se va redresa, vanzarile de croaziere din Romania vor creste cu doua cifre timp de multi ani – croaziera fiind un serviciu luxos si all inclusive pe care romanii il vor aprecia foarte mult. Concediile pe croaziera au fost inventate si sunt foarte gustate de americani, care de altfel au reprezentat intotdeauna 85% din veniturile Royal Carribean Cruises. Lucrurile insa incep sa se schimbe. Conform lui Dan Hanrahan, director al Royal Carribean, in 2009 mixul de clienti va arata diferit si 35% dintre clienti ar putea veni din afara SUA. "Cele mai interesante piete europene pentru noi sunt Marea Britanie si Germania, urmate de Italia, Spania si Tarile Nordice", spune Rebbapragada.

Directorul diviziei internationale nu crede insa ca toata treaba aducerii de noi pasageri sta in departamentul sau: conform datelor statistice, e adevarat ca cei mai multi pasageri ai companiilor de croaziere sunt americani, dar mai putin de 20% dintre americani au mers vreodata intr-o croaziera, asadar piata inca se mai poate dezvolta. Potentialul pietei nu a fost intuit insa doar de Royal Carribean, ci si de celelalte companii de profil – precum Princess Cruises, Crystal Cruises sau European Mediterranean Cruises. Toate acestea au in derulare constructia unor noi vase de croaziera, 35 de noi vase urmand a fi lansate pe piata pana in 2012.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
croaziera,
turism,
marime,
distractie,
vase,
lux
/arta-si-societate/lifestyle/fotoreportaj-cum-se-vede-lumea-dintr-o-croaziera-de-lux-4721238
4721238
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.