Cum va arata o clădire zgârie-nor de 80 de niveluri realizată din lemn

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 23 mai 2016 368 afişări

Cum va arata o clădire zgârie-nor de 80 de niveluri realizată din lemn

După sticlă şi oţel, constructorii de clădiri înalte şi chiar zgârie-nori se îndreaptă spre un material tradiţional de construcţie: lemnul. Considerat până nu demult potrivit mai degrabă pentru case, lemnul pare a fi soluţia găsită de cei care caută să construiască clădiri cât mai puţin poluante.

În ultimii cinci ani, scrie CNN, au fost anunţate proiecte sau deja construite clădiri înalte din lemn, cum ar fi blocul de locuinţe cu zece niveluri Forte din Melbourne, Australia, blocul de locuinţe de lux The Treet din Bergen, Norvegia, cu patru niveluri mai înalt decât Forte, The Cube din Londra ori Puukuokka, din Jyväskylä, Finlanda, şi ele clădiri rezidenţiale.

În Canada, campusul din Vancouver al Universităţii din Columbia Britanică se va îmbogăţi cu un cămin studenţesc cu 18 niveluri, şi el construit din lemn. Ultimul proiect anunţat şi totodată cel mai ambiţios este un zgârie-nori cu 80 de niveluri, Oakwood Tower, care ar urma să fie ridicat la Londra.

Pe lângă capitalul de imagine pe care li-l aduce construirea unor clădiri cât mai „verzi“, arhitecţii şi dezvoltatorii se simt încurajaţi să ia în calcul şi alte materiale decât betonul şi oţelul de progresele în domeniul prelucrării lemnului, care au dus la apariţia unor modele de cherestea foarte rezistentă, cum ar fi aşa-numita CLT (cherestea laminată dispusă transversal), ce le permite să scurteze timpul de lucru şi să reducă traficul pe şantier şi deranjul produs în zona în care se lucrează. În plus, afirmă susţinătorii lemnului ca material modern de construcţii, există studii care arată că oamenii se simt mai relaxaţii în spaţii realizate din lemn, iar pericolul de incendii nu este mai mare decât la alte tipuri de clădire din ziua de azi.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/cum-va-arata-o-cladire-zgarie-nor-de-80-de-niveluri-realizata-din-lemn-15351861
15351861
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.