Cum a reuşit un şofer de autobuz să inventeze o băutură care azi este consumată pe tot globul

Autor: Florin Casota Postat la 12 noiembrie 2016 1672 afişări

Cum a reuşit un şofer de autobuz să inventeze o băutură care azi este consumată pe tot globul

S-a născut într-o familie săracă din Thailanda în 1923 şi a început să lucreze la crescătoria de raţe a părinţilor, iar acum are o avere cumulată de peste 20 de miliarde de euro. Totul datorită unei băuturi energizante, informează Daily Mail.

Chaleo Yoovidhya a devenit recunoscut drept miliardarul modest, după ce a dat lovitura cu băutura energizantă Red Bull pe care a creat-o în 1975. "Tatăl meu iubeşte viaţa simplă. Nu poartă bijuterii, inele şi poartă un ceas vechi. Nu-i place să cumpere haine şi nici să care bani după el", a spus fiica lui Suthirat.

Înainte de Red Bull, Chaleo Yoovidhya a părăsit şcoala la 10 ani pentru a-şi putea ajuta părinţii muncind la crescătoria de raţe şi vânzând fructe.

Se spune că i-ar fi venit ideea unei băuturi energizante în vremea când a fost şofer de autobuz când a văzut că alţi şoferi beau băuturi pentru a-i revigora în timpul călăoriilor lungi. A creat Krating Daeng -Red Bull-ul thailandez - în 1975 şi conţinea cafeină, zahăr, taurină, aminoacizi şi sucroză, apoi vânzătorul de pastă de dinţi Diestrich Mateschitz  a descoprit băutura şi a văzut potenţialul acesteia. Împreună au decis să vândă produsul pe pieţe occidentale, au schimbat reţeta şi au vândut băutura în cutiile cu argint şi albastru. Acum Red Bull vinde milioane de doze în 165 de ţări şi este unul dintre cele mai recognescibile branduri din lume.

Băutura a avut un succes fenomenal, dar Yoovidhya a rămas la fel de modest ca întrecut şi chiar dacă s-a mutat în Bangkok îşi vizita des satul de unde a plecat. Însă acelaşi lucru nu poate fi spus şi despre nepoţii lui care s-au născut în bogăţia imperiului Red Bull. Aceştia se fotografiază în avioane private, maşini de lux cu haine şi bijuterii scumpe.

Chaleo Yoovidhya a murit în 2012 şi a fost îngropat în satul natal.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.