Corporate shrink

Postat la 05 mai 2008 6 afişări

In ultima vreme am intalnit tot mai frecvent oameni care au decis sa inceapa o activitate pe cont propriu pentru ca nu vor sa mai aiba sefi si oameni care au parasit un loc de munca pentru ca au obosit (de atata munca, de stresul de zi cu zi). Reactiile celor din jur erau de la "nu ii inteleg" la "au innebunit". Dincolo de cum au ajuns in una dintre cele doua situatii, cel mai important este ca fiecare sa aleaga cea mai buna varianta pentru confortul personal si pentru cei din jur.

Am experienta de 3 ani si jumatate in sistemul bancar, dar nu am activitati conexe - traininguri etc. Cat conteaza pentru un nou angajator? Eu m-am dedicat exclusiv jobului.

In ultimii ani importanta trainingului a crescut atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Dar nu este cel mai important criteriu de selectie. Majoritatea companiilor cauta oameni cu experienta, care sa aiba cunostintele si deprinderile solicitate de un anumit post. In plus, pentru tot mai multe organizatii conteaza foarte mult atitudinea. Partea buna a faptului ca v-ati dedicat exclusiv jobului este ca angajatorii apreciaza oamenii dedicati. De asemenea, in acesti 3 ani si jumatate ati avut ocazia sa invatati foarte multe lucruri, chiar daca nu a fost un curs teoretic sau un model de formare profesionala "ca la carte". Trainingul poate face diferenta intre doi candidati care au un nivel comparabil din punct de vedere al aptitudinilor si al atitudinii. Si mai este important ca persoanele angajate pe posturi care necesita elaborare de strategii, proiecte sa fi participat la activitati de instruire.

Altfel, trainingul este foarte important pentru angajat care, chiar daca suna a deziderat, este bine

sa gaseasca un echilibru intre experienta practica si partea de instruire. Trainingul inseamna, dincolo de cunostinte sau deprinderi noi, in primul rand detasare de rutina de zi cu zi si apoi o noua perspectiva mai lucida si detasata si inseamna relatii cu alti colegi de breasla. Faptul ca dupa o perioada de timp de 100% job simtiti nevoia unei completari cu o activitate de instruire este o reactie fireasca si o sursa de echilibru care v-ar ajuta si la actualul loc de munca si la altul.

Freelancer sau angajat? Sunt foarte tentat sa aleg varianta pe cont propriu, mai ales ca meseria mea de designer mi-o permite. Care este cea mai buna optiune intr-o cursa lunga?

Am avut colegi care erau niste angajati foarte buni si la un moment dat au hotarat sa devina freelanceri. Au avut anumite probleme administrative la inceput, au avut luni cand nivelul veniturilor lor era sub cel anterior, dar dupa un timp (maxim un an) lucrurile au inceput sa mearga foarte bine si sunt multumiti de statutul si activitatea lor. Au fost si altii, nu neaparat mai putin talentati, care dupa o incercare de a lucra pe cont propriu au revenit la statutul de angajat. Nu exista garantii in situatia in care cineva decide sa lucreze pe cont propriu. Cei care prefera stabilitatea vor opta pentru a fi angajati. Cei care isi asuma riscuri si au spirit antreprenorial opteaza pentru activitatea pe cont propriu. Meseria de designer va permite o activitate pe cont propriu. Alegerea o puteti face doar dvs. in functie de preferinta pentru stabilitate vs. risc si independenta.

Cum pot justifica unui angajat ca pentru dezvoltarea companiei si a lui in acea companie este necesar sa fie reduse costurile, ceea ce inseamna ca nu va mai avea anumite beneficii?

Este intotdeauna greu sa le fie reduse angajatilor beneficiile. Uneori incercarile de acest gen duc la demisii, alteori la proteste sau demotivare. Le poate fi explicat angajatilor faptul ca pentru un obiectiv pe termen lung al companiei si al lor, cei care pot avea o cariera de succes in acea companie, este necesar ca pe termen scurt sa fie facute niste sacrificii. Vor intelege doar angajatii care au obiective pe termen mediu si lung, cei care se gandesc la cariera, nu doar la salariul acestei luni si ziua de maine si cei care au incredere in acea organizatie si in cei care o conduc. Conteaza foarte mult in situatii de acest gen transparenta, argumentarea si increderea pe care o inspira oamenilor managementul companiei. De asemenea, este important sa li se prezinte oamenilor un plan de redresare, o viziune asupra viitorului pentru a intelege rostul reducerii costurilor si a isi putea reprezenta un viitor mai bun pentru fiecare dintre ei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Corporate,
shrink
/arta-si-societate/lifestyle/corporate-shrink-4074199
4074199
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.