Corporate shrink

Postat la 05 noiembrie 2007 13 afişări

Am auzit tot mai multe discutii in ultima perioada legate de motivare si automotivare. Uneori aveam impresia ca este un cerc inchis: sunt putini oameni pe piata, cei foarte tineri nu au experienta si cei care au experienta si-au pierdut motivatia. Concluzia este totusi optimista, pentru ca experienta poate fi dobandita si la fel motivatia. Trebuie doar sa vrem.

Cat de importante mai sunt certificarile

intr-o cariera, pe o piata "wild", precum cea locala? Am lucrat in trei companii diferite, prestigioase, si oamenii de marketing nu aveau studii de marketing, cei de la vanzari nu participasera la niciun seminar de sales, iar directorul general abia se inscria la un master?

Studiile si diplomele sunt foarte importante, dar nu inseamna ca doar diploma este o garantie a unei cariere de succes; este un factor care poate sa faciliteze ascensiunea profesionala. Sunt companii care considera studiile o conditie necesara in procesul de selectie, sunt altele pentru care conteaza mai mult atitudinea si experienta. Ceea ce este important este sa nu fie diferente foarte mari din punct de vedere al studiilor si al experientei intre angajatii unei companii care trebuie sa colaboreze, pentru ca nu ar avea "repertoriu comun". De asemenea, este de evitat abordarea unilaterala in evaluarea unui angajat. Sigur ca cel mai bine este sa existe o combinatie intre studii si experienta, dar cum in realitate nu lucram cu idealuri, este bine sa apreciem fiecare om in raport cu cerintele postului. Iar eticheta ca daca cineva nu are studii, nu poate avea performante bune este depasita. De multe ori faptul ca cineva are energie, entuziasm, dorinta de a face lucruri si evident inteligenta peste medie este mai important decat sa aiba studii, cunostinte si o atitudine aroganta. Sunt multi oameni care isi continua studiile la cativa ani dupa ce au dobandit experienta si sunt scoli de business pentru care este important ca oamenii sa aiba experienta de management, nu neaparat studii superioare.

Vreau sa imi schimb locul de munca, dar toate optiunile imi ofera un salariu inferior celui actual. Daca raman la jobul meu, salariul imi va creste intr-un ritm lent, dar sigur, dar nu mai acumulez experienta si know-how deloc, ...poate doar vechime. Pe ce drum sa merg?

... Raspunsul este destul de simplu: pe drumul pe care va simtiti multumit sau pe drumul care va conduce la obiectivul pe care il doriti. Dilema bani versus posibilitatea de a acumula experienta o au destul de multi oameni si alegerile sunt diferite in functie de ceea ce isi doresc. De obicei, le recomand oamenilor sa munceasca si sa se implice in ceea ce fac nu pentru banii pe care ii obtin astazi, ci pentru ceea ce isi doresc sa castige maine. Sigur ca din aceasta perspectiva conteaza mai mult experienta si know-how-ul. Dar am inteles si optiunea "siguranta si bani", in conditiile in care cineva are anumite obiective sau obligatii financiare.

Nu mai am chef de munca, imi gasesc greu motivatiile. Nici ceea ce ma motiva inainte nu ma mai scoate din rutina. Cine e de vina? Ce masuri imi puteti recomanda?

Este probabil sa fie si elemente care tin de mediul in care lucrati, si de dvs. Intr-un mediu ostil nici cel mai bun angajat nu poate sa faca minuni, la fel cum in cel mai bun mediu un angajat care nu are atitudinea potrivita nu va avea vreo performanta. Primul lucru important este ca ati constientizat starea de demotivare si ca va doriti sa o depasiti. Urmatoarea intrebare la care trebuie sa va raspundeti este daca va place ceea ce faceti. Daca raspunsul este da si sunteti multumit cu activitatea pe care o aveti, inseamna ca exista o problema legata de relatia dvs. cu colegii si in general cu modul in care vedeti locul dvs. in organizatie. In aceasta situatie este important sa gasiti un obiectiv pe care sa il considerati suficient de important pentru a va mobiliza. De multe ori, atunci cand simtim ca suntem demotivati, gasim cauze externe, legate de mediul in care lucram si eventual incercam sa il schimbam sau sa ii schimbam pe oamenii din jur. De cele mai multe ori, tot ceea ce putem schimba este comportamentul nostru. Cel mai simplu este sa vedeti ce anume va deranjeaza la organizatia in care lucrati si ce anume ati putea face dvs. mai mult. Si este bine sa incepeti cu lucrurile care tin de dvs. Daca va dati seama ca nu puteti sau considerati ca nu merita sa faceti un efort, ramane doar alternativa schimbarii organizatiei cu alta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Corporate,
shrink
/arta-si-societate/lifestyle/corporate-shrink-4073971
4073971
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.