Corporate shrink

Postat la 03 septembrie 2007 8 afişări

Toate schimbarile sunt stresante, inclusiv cele necesare pentru a merge mai departe. Schimbarea locului de munca implica de obicei multe semne de intrebare si, dincolo de planurile de cariera, implica de obicei multe semne de intrebare si in decizia finala conteaza cel mai mult placerea de a merge la serviciu.

Care sunt semnalele care arata ca a sosit momentul unei schimbari a locului de munca?

Un tip de semnal pentru schimbarea locului de munca este plictiseala si sentimentul de plafonare. La cealalta extrema se situeaza stresul ridicat si supraaglomerarea. In ambele situatii cea mai buna solutie este cautarea unui nou loc de munca. Fiecare ne dorim provocari, dar difera foarte mult ce intelegem fiecare prin aceasta notiune. Pentru a simti ca progresam este recomandabil ca responsabilitatile pe care le avem sa fie putin peste ceea ce putem sa facem in acel moment. Acest decalaj ne asigura si ocazia sa invatam lucruri noi, dar contribuie si la cresterea stimei de sine. Daca decalajul dintre ceea ce putem sa facem si nivelul responsabilitatilor este prea mare, atunci pur si simplu ne vom simti "depasiti". Un alt semnal ca lucrurile nu functioneaza este conflictul. In orice organizatie sunt unele conflicte si discutii in contradictoriu si de multe ori rolul lor este benefic. Dar starea conflictuala prelungita este un indicator clar al faptului ca relatiile cu cei din jur nu functioneaza. In cazul in care este vorba de divergenta de idei, cu efort din partea celor implicati, cu un mediator bun si cu multa rabdare situatia poate fi depasita. Daca insa vorbim de conflict ca urmare a unei divergente la nivel de principii si valori, sansele de solutionare sunt minime.

In general, oamenii se gandesc sa isi schimbe locul de munca atunci cand nu se mai duc cu placere la serviciu.

As dori sa imi iau un al doilea job. Nu stiu daca e bine sau nu sa le spun superiorilor mei de acest plan. Imi este teama ca nu vor intelege ca voi lucra in timpul meu liber si ca nu va avea un efect negativ asupra jobului actual. Ce sa fac?

Cel mai bine ar fi sa le spuneti sefilor dvs. despre cel de al doilea job. In multe organizatii angajatii sunt obligati prin contract sa informeze angajatorul despre alte colaborari. Chiar daca nu ati semnat un asemenea contract, este bine sa va informati sefii, pentru ca exista doua variante: sa considere ca nu este nicio problema sau sa va spuna ca sunt de acord cu acest lucru si cel putin stiti ce riscuri va asumati. Un nou loc de munca nu poate fi tinut secret si exista oricum posibilitatea ca seful dvs. sa afle; reactia lui, oricare ar fi ea, va fi mai buna in situatia in care afla de la dvs. Conteaza foarte mult si programul de lucru din compania pentru care lucrati si particularitatile celui de-al doilea job (sa nu existe conflict de interese) si masura in care sefii dvs. va apreciaza performantele.

Incerc mereu sa ma conduc dupa principiul "promiteti putin si faceti mult" si observ ca toata lumea e multumita. Au existat totusi situatii in care, datorita circumstantelor, nu am putut respecta o promisiune facuta la angajare unui angajat. Cum sa procedez astfel incat sa nu-l dezamagesc si sa il si pastrez?

Cea mai buna si simpla solutie este sa discutati cu el, sa va asumati nerespectarea promisiunii si sa explicati ca nu a fost vorba de comportamentul si performantele lui pe care le apreciati, ci de lucruri pe care nu le-ati avut in vedere la angajare. Va intelege ca este vorba de o exceptie si va aprecia transparenta de care dati dovada si increderea pe care i-o acordati. Daca va fi usor dezamagit, tot ceea ce puteti face este sa fiti consecvent(a) in viitor si sa va respectati angajamentele.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Corporate,
shrink
/arta-si-societate/lifestyle/corporate-shrink-4073907
4073907
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.