Corporate shrink

Postat la 30 aprilie 2007 14 afişări

Angajarea, salariul si incetarea unei colaborari sunt unele dintre cele mai delicate si cele mai importante subiecte atat pentru angajati, cat si pentru companii.

Le alocam cu totii mult timp, sunt implicati specialisti si de multe ori le complicam din dorinta de sesiza toate implicatiile sau din subiectivism. Dar gasim raspunsuri de fiecare data cand facem apel la simplitate si avem o atitudine cooperanta.

Am angajat acum 6 luni un tanar absolvent care dupa scurt timp a inceput sa se plictiseasca. Este destept, face lucrurile care i se cer, dar nu se implica. In momentul in care a bifat o activitate nu il mai intereseaza nimic. Ce pot sa fac?

In primul rand e bine sa aveti o discutie cu tanarul angajat si sa incercati sa intelegeti motivatia comportamentului sau: fie nu ii este clar care sunt asteptarile dvs., fie ii lipsesc cunostintele si deprinderile, fie are probleme de atitudine. In primele doua situatii este simplu, pentru ca il puteti ajuta. Daca e vorba de ultima varianta insa, va fi nevoie sa il inlocuiti. Stim cu totii ca nu exista angajatul perfect, iar de la un tanar absolvent nu putem sa asteptam decat cunostinte teoretice, dar mai ales entuziasm, deschidere mentala si dorinta de a invata si a reusi. Si chiar daca suna a "cliseu", fara implicare nu se poate vorbi de performanta. Pentru a putea reusi in orice domeniu este nevoie de implicare, perseverenta si disciplina. Sigur ca fiecare persoana are propriile obiective si o personalitate pe care niciun angajator nu isi propune si nu poate sa o schimbe. Dar in acelasi timp orice angajator are obiective si trebuie sa isi selecteze angajatii astfel incat sa si le indeplineasca. In cazul tanarului dvs. angajat, din modul in care ati formulat intrebarea banuiesc ca este o combinatie intre o posibila neintelegere a asteptarilor companiei si probleme de atitudine.

Lucrez la o companie unde nu mi s-a creat niciodata posibilitatea sa discut despre salariu. De 8 luni nu mi s-a marit salariul, desi asa era prevazut in contractul de angajare dupa 6 luni. Cum sa abordez acest subiect?

Din momentul ce ati agreat o marire de salariu dupa 6 luni, o discutie pe aceasta tema ar fi absolut normala. Daca tot ati avut o intelegere, abordarea depinde si de continutul acestei intelegeri: era stabilit si nivelul salariului dupa sase luni sau era mentionata doar posibilitatea unei mariri a salariului. Discutia pe care o puteti initia este cea referitoare la masura in care activitatea dvs. a fost la nivelul asteptat. Fiind vorba de o evaluare a primelor luni, veti putea aborda si problema salariului destul de firesc ori daca feedback-ul nu va fi unul pozitiv, primiti un raspuns indirect. Daca aveti in contract nivelul salariului si directorul de resurse umane este mai "abordabil" decat seful dvs., puteti sa discutati deschis situatia. E adevarat ca salariul este un subiect sensibil, dar ceea ce conteaza foarte mult in aceste discutii este atitudinea. Din moment ce va puneti problema modalitatii de abordare a discutiei, e clar ca aveti o frustrare legata de nerespectarea unei promisiuni, dar nu e vorba de superioritate sau aroganta. Si in aceste conditii puteti intreba pur si simplu ce anume din activitatea dvs. a dus la nerespectarea intelegerii initiale. Orice angajator apreciaza cand cineva vine cu o astfel de atitudine si nu cere pentru ca i se cuvine. In functie de modul in care decurge discutia veti vedea daca a fost o omisiune si va fi rezolvata sau ceva nu functioneaza in colaborarea cu acea companie.

Am intrat acum un an intr-o firma mare pe o pozitie suficient de importanta. De la inceput relatia cu seful meu a fost mai dificila, dar am reusit sa evitam conflictele. De cateva luni insa, nu considera necesar sa se mai controleze. Am o functie, o varsta si principii care nu-mi permit sa prezint situatia directorului general. De multe ori as vrea sa plec, dar asta ar insemna sa recunosc ca am gresit si nu mi se pare drept. Cum ma hotarasc?

Din modul in care ati formulat intrebarea reiese clar gradul ridicat de frustrare si faptul ca vedeti drept "vinovat" pentru aceasta situatie pe seful dvs. E normal sa vedeti lucrurile asa, doar ca in orice conflict sunt doua parti implicate si fiecare crede ca are dreptate, adevarul fiind de cele mai multe ori la mijloc. Primul lucru pe care il puteti face este sa discutati cu seful dvs. care banuiesc ca este la randul sau nemultumit de situatie. Ori gasiti o varianta civilizata de lucru, ori ii puteti propune sa fiti mutat pe alt post in cadrul companiei daca este posibil astfel incat sa nu mai fie nevoie sa ii fiti subordonat direct. Doar in conditiile in care nu functioneaza nici una dintre cele doua variante, ultima solutie este plecarea. Referitor la acest aspect, trebuie sa fac doua precizari: 1. angajatii nu pleaca dintr-o companie doar atunci cand gresesc; pot pleca atunci cand nu sunt multumiti cu atmosfera de la serviciu, cand simt ca nu mai pot progresa, cand primesc oferte mult mai bune din punct de vedere profesional si financiar etc.; 2. conflictele au impact negativ si asupra angajatului si asupra companiei. Lasati sa se inteleaga faptul ca vedeti relatia cu seful dvs. ca pe o lupta si chiar daca nu suna frumos, cred ca nu puteti castiga ceva cu aceasta abordare.

Fiecare are propriile prioritati si dvs. veti decide in functie de acestea. Ceea ce este general-valabil este insa faptul ca au performante si sunt multumiti oamenii care merg cu placere la serviciu.

Trimiteti intrebarile dvs., comentariile, propunerile la adresa de e-mail: cosmina.noaghea@mpg.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Corporate,
shrink
/arta-si-societate/lifestyle/corporate-shrink-4073764
4073764
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.