Ia ghici, cine nu vine la cina?

Postat la 09 februarie 2006 1 afişăre

Cu toate ca poate fi acuzata ca are un subiect dezvoltat foarte des, cel mai recent in "Un socru de cosmar", si ca indrazneste sa provoace fanii unui clasic nemuritor, "Ghici cine vine la cina?", comedia "Ia ghici, cine?" (Guess who) a ajuns rapid pe primul loc in box office-ul nord-american.

Cu toate ca poate fi acuzata ca are un subiect dezvoltat foarte des, cel mai recent in "Un socru de cosmar", si ca indrazneste sa provoace fanii unui clasic nemuritor, "Ghici cine vine la cina?", comedia "Ia ghici, cine?" (Guess who) a ajuns rapid pe primul loc in box office-ul nord-american.

 

"Ia ghici, cine?" nu e o intrebare retorica. Si nici nu trebuie sa astepti sfarsitul filmului ca sa afli raspunsul. Chiar daca ai asistat la premiera, filmul regizat de Kevin Rodney Sullivan iti da senzatia in primele minute ca l-ai mai vazut. Si daca ai vazut "Un socru de cosmar" (Meet the Parents) incepi sa faci primele conexiuni.

Doi tineri care se iubesc se pregatesc de inevitabilul moment in care el trebuie sa-si intalneasca socrul. Socrul, Percy Jones (Bernie Mac) isi iubeste foarte mult fiica, Theresa (Zoe Saldana), prin urmare vrea ce e mai bun pentru aceasta, iar pretendentul trebuie sa fie testat.

 

Intr-un fel sau altul. Cum personajul lui Bernie Mac din "Ia ghici, cine?"(Guess Who) nu e fost agent CIA precum cel al lui Robert de Niro din "Un socru de cosmar", tatal fetei are alte metode de a construi "dosarul" ginerelui, Simon Green (Ashton Kutcher), insa la fel de amuzante.

 

Pe de alta parte, fata de "Un socru de cosmar", sansele ca iubitul fiicei sa fie accep-tat sunt mult mai mici. Pentru Percy, ginerele ideal e o combinatie intre Denzel Washington, Colin Powell si Tiger Woods. Iar la acest capitol Green e descalificat inca din start pentru ca este alb. Scena te face sa uiti de orice asemanare cu  "Un socru de cosmar", insa te trimite cu mai bine de 35 de ani in trecut si-ti aduce aminte de un clasic al Hollywood-ului: "Ghici cine vine la cina?" ("Guess Who’s Coming to Dinner").

 

Chiar daca atunci fiica era alba, iar pretendentul negru, povestea Theresei e identica cu cea a Joannei Dryaton (Katharine Houghton, care a jucat in varianta originala). Modul in care e pusa in scena e cu totul altfel. Fata de "Ghici cine vine la cina?", productia lui Kevin Rodney Sullivan isi permite sa glumeasca pe seama "problemelor" rasiale.

 

Pe de alta parte "Ia ghici, cine?" e cuminte doar dintr-un anumit punct de vedere. Dupa filmari s-au cheltuit aproape 100.000 de dolari pe efecte digitale, care sa indeparteze din toate scenele in care apare Ashton Kutcher bratara rosie Kabala de care actorul nu s-a despartit nici macar pe timpul filmarilor.

 

Insa  "Ia ghici, cine?" nu se ocupa de problemele religioase, ci relativ doar de cele rasiale. Relativ, pentru ca termenul "problema rasiala" nu mai are acelasi sens fata de cel din filmul in care juca si Katharine Hepburn. O simpla comparatie cu "Ghici cine vine la cina?" sugereaza, destul de convingator, o evolutie sociala.

 

Departe de aceste asocieri filmul ramane o comedie buna, ce poate fi descrisa perfect prin cuvintele regizorului: "Am o fiica frumoasa de 12 ani, si sunt sigur ca intr-o zi o sa vina acasa cu un lituanian, samoan sau un rocker si m-am gandit ca daca o sa fac acest film o sa-mi fie mai usor sa rezolv eventualele probleme care o sa apara".   

 

 

Ia ghici, cine?/ Guess who, Regia: Kevin Rodney Sullivan

Cu: Bernie Mac, Ashton Kutcher, Zoe Saldana

Durata: 105 minute, Premiera In Romania: 10.06.2005

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ia ghici,
cine nu vine la cina?
/arta-si-societate/ia-ghici-cine-nu-vine-la-cina-976302
976302
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.