Filmele cu cele mai mari incasari din lume si din Romania in 2010 (GALERIE FOTO)

Autor: Dobroiu Stefan Postat la 22 ianuarie 2011 140 afişări

2010 a fost primul an cand tehnologia 3D schimba jocurile cinematografelor din Romania. Daca in 2009 lucrurile au fost simple in ceea ce priveste topul incasarilor, in 2010 s-a schimbat cu totul povestea: in functie de incasari si de numarul spectatorilor, obtinem doua topuri deloc asemanatoare, inclusiv liderul fiind diferit.

Cel mai popular film al anului in Romania este "Inception"/"Inceputul", cea mai recenta productie semnata de Christopher Nolan si cu siguranta unul dintre titlurile nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film de anul acesta. Chiar daca este filmul care a atras cei mai multi spectatori in cinematografe, "Inceputul" nu se afla pe primul loc in topul local al incasarilor: aceasta onoare ii revine filmului "Alice in Tara Minunilor", productia Disney proiectata in format 3D si IMAX. Desi filmul regizat de Tim Burton a fost cu cateva mii de spectatori in urma celui regizat de Christopher Nolan, avantajul pretului mai mare al biletelor 3D si-a spus cuvantul, primul incasand cu aproximativ 20 de procente mai mult decat al doilea.

De avantajul tehnologiei 3D au mai beneficiat "Shrek pentru totdeauna", ocupantul locului al treilea, cu incasari de 3,8 milioane de lei. De asemenea, "Infruntarea titanilor", un film desfiintat de critica, dar cu un Sam Worthington suficient de carismatic in rolul lui Perseu pentru a ajunge nu doar in top 10 local, ci si in cel mondial, pe un mai rezonabil loc zece.Desi numarul de spectatori l-ar fi pozitionat pe locul al treilea, "Printul Persiei: Nisipurile timpului" aluneca pe locul al cincilea in topul incasarilor, chiar daca a fost ajutat de o prezenta pe unicul ecran IMAX din tara.

Dar cel mai consistent ajutor din partea noii tehnologii l-a avut cu siguranta "Dansul dragostei 3D", un film pe care nu prea avem sanse sa-l gasim in topurile altor tari. Cu o promovare inspirata si pretul biletelor mai mare, cea de-a treia parte a francizei a avut 115.666 de spectatori in Romania si a incasat 2,35 milioane de lei, intrecand mult mai popularul "Saga Amurg: Eclipsa", vizionat de nu mai putin de 144.541 de spectatori.Dar nu prezenta "Dansului dragostei 3D" in top este cea mai mare surpriza, ci o absenta: filmul cu cele mai mari incasari din toata lumea a avut doar un succes moderat in Romania, clasandu-se pe locul 37 in top, cu doar 48.471 de spectatori si incasari de 890.000 de lei.

La nivel global, "Toy Story 3" este campionul absolut, cu peste un miliard de dolari incasari. Partea finala a aventurilor lui Woody si-ale prietenilor sai a adus in conturile Pixar a cincea cea mai mare suma castigata vreodata de un film, dupa "Avatar" (2,78 miliarde de dolari), "Titanic" (1,84), "The Lord of the Rings: the Return of the King" (1,11) si "Piratii din Caraibe: cufarul omului mort" (1,066), animatia avand sanse sa urce pe locul al patrulea.

In ceea ce priveste productiile romanesti, liderul de pluton este premiatul "Eu cand vreau sa fluier, fluier", intr-unul din fericitele cazuri in care aprecierile criticilor coincid cu interesul publicului. 55.858 de spectatori au vazut filmul lui Florin Serban, mai mult decat dublul urmatorului clasat, incercarea comica a lui Sergiu Nicolaescu, "Poker". Interesant este ca in topul celor mai vizionate premiere romanesti se afla si cele mai premiate titluri ale anului, inclusiv "Morgen", "Medalia de onoare" sau "Marti, dupa Craciun".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
3D,
incasari
/arta-si-societate/film/filmele-cu-cele-mai-mari-incasari-din-lume-si-din-romania-in-2010-galerie-foto-7889927
7889927
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.