Cea mai nouă mină de aur pentru cunoscătorii de artă (FOTO)

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 05 octombrie 2014 112 afişări

Ţinuţi departe de licitaţiile de tablouri ale marilor pictori de colecţionarii cu foarte mulţi bani care au dus preţurile prea sus, iubitorii de artă se consolează cu stampe, scrie New York Times.

Stampele aparţin şi ele unor pictori importanţi, iar preţul variază în funcţie de artist, dar şi de momentul reproducerii imaginii de pe placa model, întrucât stampele obţinute la ceva vreme după realizarea plăcii prezintă defecte care le scad preţul. Dacă în trecut acestea ajungeau doar în colecţiile împătimiţilor, acum sunt cumpărate chiar şi de începători într-ale colecţiilor de artă, care le pot vedea online cum arată şi decid să liciteze pentru ele.

O gravură semnată Rembrandt şi intitulată "Trei copaci" poate costa de la circa 80.000 de dolari, preţ plătit la o licitaţie recentă a casei Sotheby’s, până la 900.000 de dolari, preţul cerut de un colecţionar german pentru un exemplar fără niciun defect. Foarte bine primite, conform aceleiaşi case de licitaţii, sunt şi stampele semnate Albrecht Dürer: un colecţionar a plătit echivalentul a 80.000 de dolari pentru xilogravura "Rinocerul" din 1515 a acestuia.

Colecţionarii caută şi litografii, după cum o arată licitaţiile casei Christie’s, unde s-au plătit zeci de mii de dolari pentru unele semnate de postimpresionişti francezi. Asemenea opere de artă nu au scăpat nici atenţiei colecţionarilor ruşi, care au început şi ei să le cumpere, sesizând potenţialul de câştig, după ce altădată nici n-ar fi conceput să cumpere stampe, susţin experţii din domeniu.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/cea-mai-noua-mina-de-aur-pentru-cunoscatorii-de-arta-foto-13365912
13365912
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.