Şi mâine e o zi - sau ravagiile procrastinării

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 22 iulie 2012 84 afişări

În primul rând o lămurire terminologică: cuvântul "procrastinare", care dă titlul cărţii de care ne ocupăm, încă perceput în română ca barbarism, înseamnă, potrivit DEX, "a amâna în mod nejustificat începerea unei acţiuni, în special din cauza neglijenţei habituale sau a lenei; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa". Cuvântul a intrat în limba engleză (de unde a fost preluat ca atare la noi) în secolul XVI (to procrastinate) şi provine din latinescul procrastinatum: pro- ("pentru") şi crastinus ("ce ţine de ziua de mâine").

"Încremenirea în proiect" (apud Gabriel Liiceanu), lâncezirea, lălăiala, lăsarea de pe azi pe mâine, indolenţa, anchiloza volitivă, lenea, tărăgănarea sunt, toate, dimensiuni (sau sinonime parţiale) ale procrastinării. Aceasta este o maladie universală, o pandemie de fapt, care nu ţine seama de zone geografice sau de anumite perioade ale istoriei. Este o boală de natură ereditară, impregnată în firea omenească, un "act iraţional de tergiversare", care presupune "amânarea voluntară a îndeplinirii unor sarcini, în ciuda faptului că suntem conştienţi de greşeala pe care o facem". Altfel spus, atunci când procrastinăm, avem simultan percepţia faptului că ne punem singuri beţe în roate. Cu toate acestea, amânarea, lăsarea îndatoririlor pe ultima sută de metri, continuă să se insinueze, uneori cu consecinţe dramatice, în viaţa noastră. Iar noi îi îngăduim această intruziune stând cu mâinile în sân.

Piers Steel, autorul lucrării de faţă, a fost el însuşi un procrastinator. Unul care s-a hotărât să iasă din amorţeală şi să spună lucrurilor pe nume, adunând informaţii din zona psihologiei, neuroştiinţelor, economiei, istoriei umanităţii sau matematicii. A rezultat un portret riguros al acestei disfuncţii, o panoramă amplă a procrastinării şi un tabel al elementelor fundamentale ale dinamicii care ne îndeamnă la procrastinare. Dar şi - iar aceasta este partea cea mai interesantă a lucrării - o întreagă suită de soluţii terapeutice împotriva acestui flagel, pentru că, în ciuda impregnării sale adânci în natura umană, suntem capabili să ne modificăm obiceiurile şi să ne schimbăm comportamentul, pentru că - spune Steel - "procrastinatorii care înţeleg procesul de la baza inacţiunii lor îl pot stăpâni, eliberându-se astfel de stresul termenelor limită şi devenind mai capabili să le facă faţă".

Gândiţi-vă deci - aşa cum rostea un slogan al epocii beat - că "va veni o zi, când nu va mai veni nicio zi". Aşa că faceţi de ce e de făcut în mult-puţinul timp care v-a mai rămas până atunci.

Piers Steel, "Procrastinarea", Editura Litera, colecţia IQ 230, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/si-maine-e-o-zi-sau-ravagiile-procrastinarii-9895739
9895739
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.