Sex şi droguri fără ghilimele

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 03 septembrie 2011 40 afişări

Marea revelaţie a literelor germane, Helene Hegemann, a publicat acest roman la vârsta de 18 ani.

Curajos în expresie, descriind un univers crud, violent, volumul a făcut ca puştoaica Helene să fie degrabă comparată cu Rimbaud (în materie de precocitate) sau cu Françoise Sagan (la nivel de talent literar). Problema e că, după primele valuri de vânzări şi de critici ditirambice, lumea s-a dezmeticit şi a descoperit că mare parte din text fusese preluat, fără ghilimele şi nici îngrijorare, de la alţi scriitori. Mai mari, şi ca vârstă, şi ca har decât ea.

Cu toate acestea, cartea - povestea tinerei Mifti, o pasăre de noapte care frecventează clubul berlinez deocheat Berghain şi care încearcă toate experienţele sexuale şi narcotizante posibile - rămâne o experienţă incitantă. În privinţa plagiatului, autoarea declară senin: "m-am inspirat liber". Şi sare astfel încă un pârleaz, de data asta non-ficţional.

Helene Hegemann, "Rămăşiţele unui Axolotl", Editura Litera, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/sex-si-droguri-fara-ghilimele-8692529
8692529
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.