Metamorfozele Europei

Postat la 23 septembrie 2008 15 afişări

La inceputul anului 2008, planeta numara 193 de state suverane, repartizate astfel pe continente: Africa - 53, Asia - 45, Americile - 35, Australia si Oceania - 14, iar Europa 46.

In ultimele doua decenii, schimbarile de pe harta lumii au fost surprinzator de reduse in zonele extraeuropene. In Africa s-au nascut doua noi state - Namibia in 1990 si Eritreea in 1993, in zona Pacificului si-au proclamat independenta Insulele Marshall si Micronezia in 1990, Palau in 1994 si, in 2002, vechea colonie portugheza Timorul de Est, anexata temporar de Indonezia.

 

„Batrana Europa” a fost in schimb, in acest scurt interval, continentul care a cunoscut cea mai bulversanta metamorfoza. Harta Europei anului 1989 cuprindea un numar de 35 de state. O treime dintre acestea, respectiv 70% din suprafata si 50% din populatia continentului, erau cuprinse in sistemul totalitar generat de marea utopie a secolului XX - comunismul. Utopie care a disparut, vorbind la scara istoriei, peste noapte. Aproape 350 de milioane de oameni s-au vazut in situatia de a pasi pe un drum complet nebatatorit. In urma destramarii celui mai mare imperiu al secolului XX, URSS, au luat nastere pe fostul sau teritoriu 15 noi state. Iugoslavia vecina s-a divizat in 6 state de sine statatoare (7, daca luam in considerare si autoproclamata provincie Kosovo), Cehoslovacia in doua, din unirea celor doua Germanii a luat nastere prima putere economica a Europei de astazi. Si, odata cu noile granite, pentru fiecare din aceste zone se rescrie istoria. Iata doar cateva argumente care evidentiaza utilitatea unei lucrari enciclopedice precum cea de fata, in care este cuprinsa evolutia statelor europene actuale din Antichitate pana astazi. Listele complete ale conducatorilor lor in acelasi arc de timp - monarhi, presedinti, prim-mi­nistri, cu zi, luna, an de exercitare a functiei - completeaza panorama istorica.

 

Marcel D. Popa, Horia C. Matei – “Statele Europei. MicA enciclopedie de istorie”,

Editura Meronia, Bucuresti, 2008

 


 

Noutati

 

Dalí contrafacut

Editura Polirom a dat inca o data dovada de agerime, reusind sa tipareasca, inaintea unor piete de carte mult mai dinamice (Franta, de pilda), acest volum delicios de scandalos, semnat de scriitorul de origine belgiana Stan Lauryssens. Cu atat mai mult se cuvine remarcat gestul editorial, cu cat in curand va iesi pe ecrane un film intemeiat pe carte intr-o regie prestigioasa (Andrew Niccol), avandu-l in rolul lui Dalí pe nimeni altul decat pe Al Pacino. Despre ce este vorba in aceasta istorisire autobiografica si suprarealista? Marunt functionar intr-o fabricuta din Antwerp, Stan Lauryssens ajunge dintr-o data, fara pregatirea necesara, dealer de arta. Gratie carismei personale, se va ocupa, cu deosebit succes, de vanzarea in exclusivitate a operelor geniului plastic catalan, Salvador Dalí. Problema e ca autenticitatea acestor opere e, de cele mai multe ori, mai mult decat indoielnica.

 

Stan Lauryssens – “Eu si Dalí”,

Editura Polirom, Bucuresti, 2008

 

 

Despre originile Stiintei

Acum, cand intreaga planeta inca sta cu ochii pe experimentul CERN, lectura cartii lui Simon Singh poate capata noi dimensiuni de interes. Modelul Big Bang al universului, ne spune autorul, este probabil cea mai importanta realizare stiintifica a secolului XX. Dar el poate fi considerat in acelasi timp un model tipic, exact pentru felul in care a fost conceput, elaborat, explorat, testat, validat si, in cele din urma, acceptat. Dezvoltarea modelului Big Bang este un exemplu arhetipal pentru felul in care functioneaza metoda stiintifica. Simon Singh nu doar retraseaza istoria modelului in cauza, ci porneste pe drumul rescrierii istoriei tuturor ideilor si modelelor pe care ni le-am faurit despre univers, de la desprinderea stiintei de religie si mit pana in prezentul cercetarilor prin satelit.

 

Simon Singh – “Big Bang”,

Editura Humanitas, Bucuresti, 2008

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii
/arta-si-societate/carte/metamorfozele-europei-3219923
3219923
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.