De ce mergem la schi în străinătate

Postat la 16 decembrie 2011 180 afişări

În toate cataloagele agenţiilor de turism locale există rubrica de “vacanţe la schi”, miza fiind sejururile în staţiunile montane din străinătate. De ce merg românii acolo? Schiază pe mii de kilometri cu zăpadă artificială şi au acces nelimitat pe pârtii şi la spa-urile din hoteluri.

Schi pe pârtii de sute de kilometri, acoperite cu zăpadă artificială şi dotate cu cele mai moderne instalaţii prin cablu, dar şi cazare în hoteluri cu spa este oferta cea mai promovată pentru sezonul de iarnă. "Vânzările pentru vacanţele la schi în străinătate, mai ales pentru Austria, au avut o creştere mai mare decât estimasem, de până la 20%. În multe dintre staţiunile austriece foarte populare ca Isghl sau Solden hotelurile sunt fully booked încă de acum 3-4 săptămâni. Se mai găsesc locuri în momentul acesta doar în staţiuni ca Rauris, Zell Am See şi Kaprun sau altele mai puţin cunoscute", spune Simona Veteleanu, directorul general al agenţiei de turism TravelBiz.

Oferta este generoasă pentru iubitorii de sporturi de iarnă, care vor să alunece de pe cele mai înalte pârtii. Operatorii din turism promovează staţiunile de schi din Austria, Franţa, Italia şi Elveţia.

Investiţiile austriece în infrastructura de schi se ridică la sute de milioane de euro şi, potrivit infoturism.ro, în Austria sunt 22.000 de kilometri de pârtie şi aproape 800 de staţiuni montane. Au pariat pe piste nocturne, instalaţii prin cablu, zăpadă artificială, pârtii comune cu Elveţia, şcoli atestate de schi, dar şi pe unităţi de cazare pentru turişti, dotate cu centre spa.

Cea mai căutată destinaţie de vară din Austria a fost în 2010 Viena urmată de Salzburg, Zell am See, Kaprun şi Graz. În total, Austria a primit anul trecut 33,4 milioane de turişti, mai mult cu 3,3% decât în anul anterior. Numărul românilor care au călătorit în Austria în acelaşi interval a fost în scădere cu 4,4%, până la 261.000 de persoane. În medie fiecare român a lăsat 129 de euro pe zi iarna în staţiunile de schi, mai mult decât a cheltuit un polonez, un ceh sau un ungur, arată datele de la Oficiul Naţional de Turism al Austriei în România.

Adrian Mihai, unul dintre cei trei proprietari ai companiei Fan Courier, spune că preferă Austria şi vacanţele la schi pentru infrastructură şi condiţiile de cazare. Şi alţi oameni de afaceri români aleg staţiunile de schi din străinătate, în defavoarea celor din România.Austriecii şi-au făcut un obicei din a veni la Bucureşti pentru a-şi promova staţiunile turistice şi a prezenta pachetele de vacanţă la schi. Cu bugete de promovare pe piaţa locală de 40.000 de euro pentru fiecare regiune, ei anunţă sejururi de o săptămână de la 200 de euro de persoană.

Mai mult, în Austria se organizează zilele de schi pentru români, la care sunt invitaţi cântăreţi şi formaţii din România. Austria Incoming, compania de consultanţă din România care furnizează soluţii de călătorie, a prezentat pachete turistice pentru şapte staţiuni: Zell am See, Kaprun, Wiener Alpen, Mostviertel, Millstatter See, Bregenzerwald, Bodensee-Vorarlberg. Hans Wallner, managing director al companiei, susţinea că pachetele de vacanţă la schi au fost create în urma unei analize detaliate a obiceiurilor şi preferinţelor românilor. În regiunea Wiener Alpen, lângă Viena, pachetele de vacanţă încep de la 115 euro de persoană pentru trei nopţi de cazare în regim bed&breakfast. În regiunea Millstatter See, preţul unui sejur de cinci nopţi într-un hotel de trei stele, cu ski pass inclus, începe de la 205 euro de persoană.

Cei mai mulţi români ajung pe pârtiile de schi din străinătate cu maşina. Există însă şi varianta transportului cu avionul. Compania aeriană de stat Tarom va reintroduce cursele pe Bucureşti-Salzburg din 10 decembrie, cu o frecvenţă de operare de un zbor pe săptămână. Pentru pasionaţii acestui sport, Tarom oferă o serie de facilităţi: pasagerii vor putea lua pe lângă bagajul de cală obişnuit, de 23 de kilograme, încă un bagaj de 23 de kilograme pentru echipament de schi şi snowboarding. Preţul biletului de avion dus-întors este de 270-300 de euro. Cursa Bucureşti-Salzburg va fi operată până pe 3 martie. Acest traseu de zbor a fost operat anul trecut şi de Blue Air, dar anul acesta compania low-cost nu a reintrodus până acum zborurile spre Salzburg.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agenţii de turism,
sejur,
schi
/analize/turism/de-ce-mergem-la-schi-in-strainatate-9045041
9045041
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.