Misu Negritoiu, seful ING Bank Romania: Politicienii trebuie sa asigure regulile jocului, investitiile publice nu sunt o problema

Postat la 14 aprilie 2010 49 afişări

Politicienii ar trebui sa se preocupe mai putin de lipsa banilor pentru investitii publice si mai mult de asigurarea regulilor jocului, pentru a le face eficiente si transparente, ceea ce va mobiliza participatia investitorilor, considera directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"M-am intalnit de curand cu un responsabil politic si prima mea recomandare este ca pe ei trebuie sa ii preocupe regulile jocului, care trebuie revazute, imbunatatite, simplificate, sa fie eficiente, transparente, sa inlesneasca accesul la piete. Ei sunt precocupati de investitii si ca nu au bani. Nu cred ca asta este o problema. Un ministru al economiei nu cred ca trebuie sa se focalizeze pe ce investitii face, pe ce centrale nucleare construieste si cati bani are de cheltuit. Trebuie sa asigure regulile jocului si sa mobilizeze participatia investitorilor", a declarat Negritoiu, in cadrul evenimentului "MEET THE CEO" organizat de BUSINESS Magazin.

El a aratat ca regulile jocului se refera la reglementari, legislatie, precum si la modul de implementare a regulilor, la simplitate si transparenta, mentionand ca acestea difera de la un sector la altul. "Daca ma uit la sectorul bancar vad costuri operationale care sunt in crestere din cauza diferitelor masuri adoptate. in loc sa simplificam mai mult, mai mult birocratizam. in numele consumatorului se construieste un sistem legislativ sau regulator extrem de stufos, de sofisticat, de costisitor, care nu ajuta la nimic. La directivele europene transpuse in Romania se fac numeroase adaugiri, de sorginte locala", a continuat seful ING Bank Romania.

El a mentionat ca nu se refera doar la proiectul de ordonanta de urgenta propus de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin care se vor face mai multe modificari ale contractelor de credit existente, inclusiv a clauzelor privin comisioanele de rambursare anticipata. "Pana la urma nu pot sa mearga in extrema cu asa numitele masuri de protectie a consumatorilor pentru ca trebuie sa existe un echilibru intre consumatori si furnizori. (...) Bancile nu au alta solutie decat sa trafere costurile asupra produselor. Vor fi produse mult mai scumpe. Cui ii foloseste sa fie produse mult mai scumpe? Trebuie sa fie o piata competitiva, cu produse mai ieftine pentru populatie. Asta e adevarata protectie", considera Negritoiu.

O alta recomandare a directorului general al ING Bank Romania este reluarea procesului de privatizarea si valorificare a activelor statului, mai ales intr-o economie si un stat care nu are bani sau nu are prea multi bani."Dintr-un motiv sau altul, privatizarea in Romania este istorie. De ce? in momentul in care te imprumuti pe piata locala si internationala, de ce nu iesi pe piata cu actiunile si active de stat? Ai participatiile de la Romtelecom, de la Petrom, de la combinatele energetice...De ce s-a oprit privatizarea in distributia electrica de exemplu? (...) Este greu sa te opresti la mijloc. Poate lumea sa spuna ca s-a mers prea departe cu privatizarea, dar eu nu cred ca e adevarat", a declarat Negritoiu.

El a precizat ca exista mult active ale statului care pot fi valorificate, subliniind ca nu se discuta despre maximizarea veniturilor, ci despre detinerea de numerar. "Sigur ca se gandesc ca nu este piata potrivita, dar nu e vorba de maximizarea veniturilor din acest privatizari. Pana la urma este vorba de valoarea banilor. Cine are cash este sus, fericit. Exista un trade-off", a concluzionat Negritoiu.

Aflati mai multe despre Misu Negritoiu si recomandarile lui pentru politicieni si mediul de afaceri din editia tiparita a BUSINESS Magazin de saptamana viitoare, care va aparea pe piata luni, 19 aprilie.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/misu-negritoiu-seful-ing-bank-romania-politicienii-trebuie-sa-asigure-regulile-jocului-investitiile-publice-nu-sunt-o-problema-5896994
5896994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.