Misu Negritoiu, seful ING Bank Romania: In tribunale si la procurori intelegerea problemelor economice si financiare este limitata

Postat la 14 aprilie 2010 103 afişări

Intelegerea problemelor economice si financiare in tribunale este limitata, dosarele ajunse in justitie fiind intarziate din aceasta cauza, iar investitorii se uita la calitatea instantelor si o incorporeaza in calculul riscului Romaniei, considera directorul general al ING Bank, Misu Negritoiu.

"Un angajat care fura, pleaca si este deferit justitiei. Nu am avut multe cazuri, dar am avut. (...) Am dat pana acum doua persoane la politie. Eu personal am avut mari indoieli daca sa ii deferim pentru ca oricum nu ajuta la nimic. (...) Cand ajungi la tribunale si procurori intelegerea problemelor economice si financiare este limitata. Cineva care primeste un asemenea dosar nu stie ce sa faca cu el. Ca sa poti intelege acest dosar trebuie sa intelegi problema, sa apelezi la servicii profesioniste. E foarte greu", a spus Negritoiu, in cadrul evenimentului "MEET THE CEO" organizat de BUSINESS Magazin.

El a precizat ca atunci cand era implicat in politica a avut un proiect pentru infiintarea de tribunale comerciale si crede ca ulterior s-au facut niste sectii care trebuie sa aiba judecatori si procurori specializati. "Ce sa faca pentru a avea judecatori si procurori specializati? Sa ii trimita la scoala sau sa faca recrutari din piata. Exista resurse in piata, foarte multi avocati din firmele de avocatura avand un nivel foarte ridicat de intelegere a chestiunilor financiare si economice", a spus Negritoiu.

Seful ING Bank Romania considera ca nu este necesar ca sectorul public sa plateasca salarii la nivelul sectorul privat pentru a avea specialisti. "Nici bancile nu platesc avocatii sau juristii la nivelul firmelor de avocatura. Aceesi situatie este valabila si in sectorul IT. Acestea nu sunt core business. Statul isi permite sa recruteze oameni specializati care sa lucreze pentru alte motive decat salariul. Lumea nu lucreaza numai pentru salariu. Se vor gasi oameni specializati care vor sa faca o cariera publica", a explicat Negritoiu.

El a dat ca exemplu negativ de rezolvare in instanta si situatia biletelor la ordin, al doilea instrument dupa numerar, pentru care nu exista reglementari fixe de executare imediata in Romania. "Doi ani ne-a luat sa executam niste bilete la ordin de la Petrom, pentru care am ajuns pana la Curtea Suprema. Au existat instante in care am castigat si altele in care am pierdut, cu alte cuvinte existau pareri diferite. Cand ajungi sa spui ca banii, cam asta reprezinta un bilet la ordin, sunt falsi, atunci ai o mare problema. Asta este instabilitatea mediului de afaceri", a afirmat directorul ING Bank Romania. Negritoiu a precizat ca mediul de afaceri este mai scump si instabil daca exista insecuritate.

"Lumea se uita la calitatea instantelor si ea este incorporata in nivelul de risc pentru piata romaneasca", a continuat seful ING Bank. Negritoiu a discutat si despre faptul ca nu exista reglementari clare si complete privind unele aspecte legate de sectorul financiar, cum ar fi existenta unor "liste negre" si a unor "proscrisi" implicati in diverse tipuri de fraude.

El a mentionat ca ING a fost la un moment dat in proces de angajare a unei persoane, cu recomandari bune, dar care era implicata intr-o frauda la o alta institutie. Fapta nu era inscrisa in cazierul judiciar, intrucat nu exista o decizie definitiva, iar banca a aflat din piata.

Seful ING a mai dat exemplul unor persoane implicate in chestiuni grave, cum ar fi falsificarea de facturi, care "dorm linistiti" pentru ca au tot felul de interpusi si nu pot fi executati.

Intrebat de ce nu se fac publice diversele cazuri, Negritoiu a replicat ca a anuntat despre compania Flamingo, dar "la ce a folosit?" El a mentionat ca in Olanda de exemplu cand exista un caz de executie, cine nu mai poate sa plateasca ridica mainile si se preda, spunand "am ratat, platesc pretul". "Pe plan local executarea este o lupta continua", a continuat Negritoiu.

El a precizat ca economia de piata pledeaza pentru un regim mai transparent al datornicului si pentru disciplina a datoriei, care trebuie onorata sau executa, nu ocolita.

Aflati mai multe despre Misu Negritoiu si recomandarile lui pentru politicieni si mediul de afaceri din editia tiparita a BUSINESS Magazin de saptamana viitoare, care va aparea pe piata luni, 19 aprilie.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/misu-negritoiu-seful-ing-bank-romania-in-tribunale-si-la-procurori-intelegerea-problemelor-economice-si-financiare-este-limitata-5896951
5896951
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.