Cine este omul de afaceri care are un port industrial numai al lui, controlează media, construieşte biserici şi îşi permite să râdă de sancţiunile impuse de Occident Rusiei

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 01 februarie 2022 36574 afişări

Cine este omul de afaceri care are un port industrial numai al lui, controlează media, construieşte biserici şi îşi permite să râdă de sancţiunile impuse de Occident Rusiei

Este om de afaceri, are un port industrial numai al lui în Grecia, controlează media, deţine un club de fotbal, construieşte biserici, plăteşte agitatori în alte ţări şi, mai presus de toate, îşi permite să sfideze ani la rând sancţiunile impuse de Occident Rusiei după anexarea Crimeei. Le ia chiar în râs.

Este vorba despre un miliardar grec, Ivan Savvidis, cu afaceri prospere în Uniunea Europeană, dar care şi-a construit bazele averii ca politician de rang înalt în serviciul preşedintelui Rusiei Vladimir Putin. De cazul său s-a ocupat EUobserver, care se întreabă dacă nu cumva sancţiunile europene nu sunt decât gloanţe desenate pe hârtie în astfel de cazuri. Sancţiunile au fost impuse în 2014, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cetăţenilor UE le este interzis să facă afaceri în Crimeea, peninsulă ucraineană ocupată de armata rusă. De asemenea, sancţiunile îi urmăresc pe aceia care au vătămat integritatea teritorială a Ucrainei. Câteva companii mari europene, cum ar fi gigantul german Siemens, au ajuns, accidental, au spus ele, să încalce restricţiile, trezindu-se apoi în mijlocul unor scandaluri uriaşe şi fiind nevoite să ofere explicaţii. Însă clanul Savvidis se remarcă în mod deosebit în acest context. Familia Savvidis este implicată în aprovizionarea cu alimente a magazinelor din Crimeea, potrivit unei anchete a EUobserver.

Savvidis au avut, de asemenea, afaceri în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, ocupată de forţe separatiste pro-ruse. Şi a finanţat în mod deschis acţiuni de propagandă prorusă pe perioada ocupaţiei. Ivan Savvidis, personajul principal, are 62 de ani şi s-a născut în Georgia în vremea URSS. Şi-a construit averea în industria tutunului şi a fost deputat pentru Partidul Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin. Dar este de origine greacă, a căpătat dublă cetăţenie, greacă şi rusă, şi s-a mutat la Salonic, în Grecia, unde şi locuieşte. Savvidis este cunoscut autorităţilor elene nu în ultimul rând pentru că a luat odată cu asalt terenul de fotbal înarmat cu un pistol în timpul unui meci al PAOK, un club de fotbal din Salonic pe care îl deţine.

Violenţa suporterilor PAOK aproape că a exclus cândva fotbalul elen din competiţiile internaţionale. Savvidis este cunoscut şi pentru că a organizat şi finanţat proteste menite să împiedice aderarea Macedoniei de Nord la UE şi NATO, potrivit The New York Times şi altor publicaţii. Şi pentru că deţine Autoritatea Portuară din Salonic, un activ strategic al statului elen, până în urmă cu nici două luni împreună cu o firmă obscură germană numită Deutsche Invest Equity Partners, iar acum prin diferite pârghii de afaceri. 


Imperiul său de afaceri, cu sediul în Rusia, are ramuri în 21 de state membre ale UE, inclusiv Cipru, Olanda, Polonia, Germania şi Grecia.


„Savvidis este o figură controversată”, a spus un diplomat grec. „A investit foarte mult în nordul Greciei. Deţine un club de fotbal foarte popular. Există, de asemenea, un mister despre afacerile lui în Rusia.“ Sancţiunile UE în problema Crimeei „se aplică persoanelor din UE” şi interzic „participarea la acţionariat sau controlul oricărei entităţi” în zona ocupată de Rusia. Însă o serie de documente îl leagă pe Savvidis de grupul de companii Assorti din Rusia, care deţine peste 25 de supermarketuri în Crimeea, ceea ce reprezintă un pilon al infrastructurii de ocupaţie rusă. Soţia lui Savvidis, Kiriaki, deţine 50% dintr-o firmă cu sediul în Rusia, Troya, al cărei director rus deţine pachete de acţiuni în cinci firme din grupul Assorti, potrivit informaţiilor corporative văzute de EUobserver. Savvidis fiul, Georgis, este acţionar la firma rusească RKO, al cărei coproprietar rus are participaţii la şase firme Assorti. Iar Savvidis vărul, Daniel, deţine în coproprietate două firme, Assorti Express şi Region Logistik, al căror coproprietar rus controlează trei entităţi Assorti. În plus, coproprietarii ruşi – Boris Şapovalov, Serghei Iurciac şi Victor Liaşco – sunt asociaţi lui Savvidis. Iurciac, de exemplu, a fost asistentul lui Savvidis când acesta era parlamentar rus.

Dar dacă urma de documente a avut ca scop ascunderea activităţilor din Crimeea, Savvidis nu a făcut niciodată secret sprijinul său mai larg pentru proiectul de ocupaţie al lui Putin. A primit chiar mulţumiri pentru „sprijinul financiar şi moral” acordat pentru anexarea Crimeei la evenimente oficiale la care a participat preşedintele rus. Organizaţia sa de caritate din Rostov-pe-Don, în Rusia, Ivan Savvidis, a finanţat în mod deschis acţiuni de propagandă în Crimeea. Festivalurile sale „Lumina Crimeei”, din în 2016, 2018 şi 2019, de exemplu, au avut ca invitaţi pe teritoriul ocupat copii ruşi pentru a sărbători anexarea. Savvidis şi-a folosit în mod public legăturile sale cu persoane aflate pe lista neagră a UE, cum ar fi premierul-marionetă rus din Crimeea Serghei Aksionov, pentru a-şi lubrifia afacerile din construcţii. „Noi l-am contactat pe Aksyonov, iar acesta a accelerat imediat personal procesul de documentare pentru că a înţeles că proiectul nostru de locuinţe este important din punctul de vedere social. Construim case pentru angajaţii statului, şcoli şi grădiniţe”, a declarat Savvidis pentru ziarul rus Kultura în 2017, de exemplu.

Sunt mai multe seturi de sancţiuni UE, iar acestea ar trebui să impună îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor persoanelor „responsabile de subminarea sau ameninţarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei”. Savvidis obişnuia să vândă ţigări în Donbasul ocupat de Rusia, potrivit unor informaţii din Ucraina. Ministerul de externe ucrainean l-a pus pe lista neagră pentru operaţiunile sale cu tutun din Donbas din 2016 şi 2018. Faptul că putea transporta ţigări peste graniţa puternic militarizată de Donbas a Rusiei însemna că avea legături strânse cu serviciile ruse de informaţii, a explicat un expert german în securitate. Fundaţia de caritate Ivan Savvidis a invitat personaje din Donbas în vacanţă în Grecia, potrivit Fondului Stambulzhi al grecilor din Doneţk, o organizaţie din Donbas. Iar serviciile secrete ucrainene l-au considerat pe Savvidis un „activ” rusesc „de mare valoare” care poate fi „pus în funcţiune în orice moment”, potrivit unor surse ucrainene. UE a pus pe lista neagră zeci de ruşi şi ucraineni pro-ruşi şi 48 de entităţi despre care se spune că furnizează resursele necesare ocupaţiei ruse din Ucraina. Îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor ţinteşte doi oligarhi ruşi de top – Konstantin Malofeev şi Arkady Rotenberg. Dar ar fi ceva improbabil ca UE să pună pe lista neagră unul dintre propriii cetăţeni, cum este Savvidis, pentru că este implicat într-un conflict străin. Ar însemna ca Grecia şi toate celelalte ţări ale UE să-i îngheţe activele, a explicat un oficial al Uniunii.


Cetăţenilor UE le este interzis să facă afaceri în Crimeea, peninsulă ucraineană ocupată de armata rusă. De asemenea, sancţiunile îi urmăresc pe aceia care au vătămat integritatea teritorială a Ucrainei. Câteva companii mari europene, cum ar fi gigantul german Siemens, au ajuns, accidental, au spus ele, să încalce restricţiile, trezindu-se apoi în mijlocul unor scandaluri uriaşe şi fiind nevoite să ofere explicaţii.


Sau ca sancţionatul să rămână blocat în Grecia, să nu poată merge în niciun alt stat din UE. Think tankuri profund pro-occidentale precum Atlantic Council sunt convinse că Savvidis serveşte doar intereselor Kremlinului. Propaganda ucraineană cere pedepsirea acestuia. Deşi improbabilă, sancţionarea grecului nu ar fi ceva cu totul nou. Aşa îi tratează ţările şi instituţiile UE pe cetăţenii europeni care figurează în registrul de combatere a terorismului, a explicat oficialul UE. Şi, spre deosebire de marea majoritate a ruşilor de pe lista neagră a Uniunii, care nu-şi păstrează bani în Europa, Savvidis este larg expus dacă Bruxellesul va deschide cu adevărat focul. Imperiul său de afaceri, cu sediul în Rusia, are ramuri în 21 de state membre ale UE, inclusiv Cipru, Olanda, Polonia, Germania şi Grecia. Cazul Greciei, şi al ruso-grecului, ridică întrebarea: este regimul de sancţiuni al UE la fel de puternic în realitate pe cât pare pe hârtie? Iar răspunsul este că implementarea se face fără dinţi. Conform legislaţiei europene, este responsabilitatea principală a statelor membre să impună sancţiuni. Dar Grecia nu a discutat niciodată atât de mult cu colegele ei din Consiliul UE despre „controversatul” şi „misteriosul” baron al afacerilor, spun trei diplomaţi UE. Autorităţile elene au emis declaraţii generale cu privire la sancţiunile UE când au fost întrebate de EUobserver ce ştiau despre Savvidis.

„Grecia este ferm angajată în ordinea internaţională bazată pe reguli”, a răspuns ministerul grec de externe.  „Restricţiile/interdicţiile de import/export” ale UE privind Crimeea au fost „pe deplin aplicabile în Grecia”, a precizat autoritatea vamală elenă. Savvidis şi-a permis să ia cu asalt terenul de fotbal înarmat cu un pistol doar pentru că nu era de acord cu o decizie a arbitrului. Suporterii PAOK, clubul de fotbal pe care omul de afaceri în deţine în Grecia au reputaţia de a fi cel puţin pătimaşi la extrem. S-au  remarcat adesea prin violenţă. Autorităţile macedonene l-au acuzat în 2018 pe  Savvidis că a finanţat frământările sociale a căror scânteie a fost schimbarea numelui ţării, o fostă republică a Iugoslaviei. Noul nume, acceptat prin referendum, permite stingerea conflictelor cu vecinii şi permite astfel intrarea Macedoniei de Nord în NATO. Documente ale ministerului de interne macedonean, publicate de o organizaţie de jurnalism de investigaţie (OCCRP), arată că turbulenţii care s-au opus redenumirii – politicieni, organizaţii naţionaliste radicale şi suporteri radicali ai clubului de fotbal Vardar – au primit cel puţin 300.000 de euro de la firme de-ale lui Ivan Savvidis. „Revoltaţii” au cerut demisia premierului prooccidental de atunci Zoran Zaev. Clubul de fotbal Vardar era deţinut de un milionar rus.  În Grecia, Savvidis şi imperiul său monopolizează afacerile din Salonic. Una din companiile sale este parteneră cu Coca-Cola HBC, o emblemă a businessului elen în regiune. În Rusia, Savvidis finanţează construirea de biserici şi organizarea de pelerinaje religioase şi a construit o academie de fotbal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Soros,
uniunea europeana,
rusi,
actiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.