Vara se numara angajatii

Postat la 08 iulie 2008 20 afişări

Pentru cei mai multi, vara inseamna concediu. Pentru altii inseamna momentul potrivit pentru a se apuca de lucru. Ce schimbari aduce vara fata de restul anului pentru companiile care au nevoie de oameni?

Pentru companiile de recrutare sau pentru responsabilii departamentelor de resurse umane, vara e o perioada cat se poate de interesanta: pe de o parte, angajatii intra in concediu, ceea ce creeaza in unele companii nevoia de personal suplimentar, iar pe de alta, creste disponibilitatea candidatilor pentru ofertele de munca, inclusiv pentru cele sezoniere. E adevarat, in domenii precum productia sau industria, proiectele sezoniere apar destul de rar, astfel incat angajatorii nu sunt afectati de venirea sezonului cald, insa in comert sau turism intotdeauna a fost nevoie vara de oameni in plus.

“Perioada de vara este in mod natural foarte solicitanta pentru colegii din magazine, deoarece multi isi iau concediu de odihna. Pentru ca activitatea sa nu aiba de suferit, sunt scoase la concurs posturi suplimentare, care de cele mai multe ori isi gasesc ocupanti intr-un timp relativ scurt”, afirma Pia Krauss, director de marketing al retelei Selgros. Pentru aceste posturi, salariile nu sunt mai mari de 200 de euro.

Principalii candidati la astfel de posturi fara pretentii sunt studentii sau elevii de liceu care, odata ce intra in vacanta, sunt dispusi sa sacrifice trei luni ca sa-si castige banii de buzunar. Unii prefera internshipurile, iar altii, mai multi, prefera angajarile full-time sau part-time, indiferent de domeniul pentru care s-au pregatit in scoala, pentru ca majoritatea sunt posturi sezoniere. „Aceste posturi sezoniere sunt legate in principal de activitatea de pe litoral (barman, ospatar, vanzator, promoter, salvamar, merchandiser etc.), dar si de activitatile de divertisment si cele conexe, care in sezonul estival se inmultesc si in alte orase”, spune Madalina Didea, managing director al Hart HR Consulting. In consecinta, mai putin de 3% dintre contractele care se incheie la inceputul verii au o durata mai lunga de trei luni.

Chiar si asa, pentru angajatorii care se plang de lipsa de personal si mai ales pentru aceia al caror varf de activitate este vara, niste salariati temporari sunt bineveniti. “Magazinul nostru din Constanta are o crestere semnificativa a vanzarilor in perioada de vara si sunt necesare angajari suplimentare in perioada sezonului, in special pentru lucratori comerciali”, precizeaza Pia Krauss. O situatie asemanatoare apare si in domeniul bunurilor de consum sau in industria ospitalitatii, unde rata angajarilor urca fata de in restul anului.  Sunt insa si domenii pentru care anotimpul cald nu inseamna atat ocazia de a pune la bataie oferte de munca sezoniere, cat de a forma viitori angajati. Domeniul bancar, tehnologia informatiei si farmaceuticele sunt doar trei dintre acestea. “Intr-adevar, vara creste disponibilitatea studentilor pe piata muncii, multi dintre acestia aflandu-se in cautarea unui job temporar sau a unui stagiu de practica. De aceea, vara aceasta am deschis pentru studenti cateva pozitii de internship in departamente precum vanzari, marketing, resurse umane, IT, financiar”, spune Brandusa Fecioru, director de resurse umane la grupul de distributie de produse farmaceutice A&D Pharma.

Perioadele de internship sunt cuprinse, in general, intre una si trei luni, timp in care studentii beneficiaza de salariu, pregatire pentru postul oferit, diverse beneficii extrasalariale si promisiunea unei oportunitati de a se alatura pe termen lung companiei. De asemenea, pentru elevii claselor a XII-a care vor sa devina studenti ai facultatilor de farmacie din tara, vara este perioada in care pot candida pentru bursele Sensiblu. Dupa admiterea la facultate, acestora li se promite pentru primul an de studiu o bursa in valoare de 100 de euro pe luna, pe care o pot mentine pana la absolvirea cursurilor, cu conditia sa obtina cel putin media 8,50 la sfarsitul fiecarui an academic. O strategie similara a fost adoptata si de Metro Cash & Carry, care prin proiecte speciale precum Metro Education, Programul Universitatilor, incurajeaza angajarea elevilor si a studentilor, oferindu-le posibilitatea de a lucra temporar pe perioada vacantei si in regim part-time.

Angajatorii se vad nevoiti sa apeleze la aceste metode atata vreme cat gasesc din ce in ce mai greu specialisti care sa acopere lipsa de personal, dar si pentru ca multi candideaza pentru locuri de munca sau burse in strainatate. Avantaje sunt insa, in principiu, de ambele parti. Pentru studenti inseamna, pe de o parte, sansa de a castiga experienta, iar pe de alta, posibilitatea de a-si asigura un venit. “Sunt studenti in ani terminali sau proaspeti absolventi, care se angajeaza in banci si introduc facturi, lucru pentru care iau lunar intre 600 si 1.300 de lei net. La fel se intampla si in call centere, unde salariul de pornire este de aproximativ 1.000 de lei”, precizeaza Cristina Savuica, partener in cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler.

De altfel, si pentru firmele de recrutare, vara reprezinta un moment in care afacerile cresc odata cu numarul de angajari intermediate. Pentru agentiile care au in portofoliu servicii de leasing de personal, de pilda, activitatea creste cu 30% in perioada verii. Un ritm la fel de alert mai apare inaintea sarbatorilor de iarna, atunci cand exista o cerere mai mare de personal pentru impachetari si livrari de cadouri sau promotii speciale.

 


Slujbele de vacanta

Promoteri

Vanzatori

Operatori call-centre

Soferi

Casieri

Ospatar/barman

Receptioner

Camerista

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
resurse umane,
locuri de munca,
job
/analize/resurse-umane/vara-se-numara-angajatii-2765333
2765333
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.