Ofensiva maghiara: cum arata planurile de viitor ale benzinariilor MOL

Postat la 26 iulie 2010 81 afişări

Venirea noului CEO la conducerea MOL Romania a coincis cu primii pasi prin care grupul ungar va avea si upstream in Romania, dar si cu un ordin de marime despre cum ar trebui sa arate reteaua MOL in urmatorii ani.

Va mai dura destul pana vom extrage prima picatura de petrol din Romania", spune zambind Szabolcs Ferencz, noul country manager al grupului ungar MOL. Ferencz este la primul interviu pentru presa centrala in noua sa postura, care este si prima de CEO din cariera sa, dar comunica usor - lucreaza de cand se stie in domeniul comunicarii si al corporate affairs - si amesteca simpatic engleza cu romana. Ferencz e nascut la Timisoara, dar a studiat si a muncit pana acum la Budapesta, iar mutarea la conducerea operatiunilor din Romania a venit natural: isi dorea o pozitie de CEO, "inima lui batea pentru Romania", sefii sai au considerat ca are un avantaj competitiv de a veni la Bucuresti, plus ca era nevoie de un nou manager, care sa preia nu numai conducerea retelei de retail, dar si - in sfarsit - dezvoltarea segmentelor de piata pe care activeaza MOL in Romania.

De fapt, tocmai aceasta extindere este cel mai atragator lucru la noul mandat al lui Ferencz - dincolo de dezvoltarea retelei de benzinarii. MOL Group face de cativa ani buni eforturi pe piata mondiala pentru a castiga drepturi de productie asupra a cat mai multe zacaminte, strategie prin care vrea nu numai sa isi consolideze pozitia in Europa Centrala si de Est, dar si sa aiba o pozitie cat mai confortabila in fata rivalului sau traditional, OMV, cu care este in competitie pe toate pietele din jurul Ungariei.

"Eu am venit in Romania cu intentia de a dezvolta nu numai reteaua de retail, dar si businessul de wholesale, precum si alte directii ale portofoliului", spune Ferencz. Sansele de dezvoltare pentru noi directii ale portofoliului s-au concretizat la inceputul lunii iulie 2010, cand MOL a castigat, alaturi de Expert Petroleum (care detine 30% din proiect), dreptul de a explora si exploata trei zacaminte de petrol si gaze din vestul tarii. Expert Petroleum este parte a grupului NT&S Energy, are birouri la Targu Mures, se ocupa de explorarea si reabilitarea campurilor petroliere mature si are in acest moment opt proiecte de explorare active in Romania (in Bazinul Carpatic, Bazinul Transilvaniei si Platforma Moesica).

Conform unor declaratii anterioare, Expert Petroleum vrea sa investeasca in 2010 aproape 20 de milioane de dolari in reabilitarea celor opt zacaminte pentru a extrage intre 1,500 si 2.000 barili/zi din Romania. Pe termen mai lung insa, in urmatorii trei-patru ani, Expert Petroleum estimeaza ca va extrage pana la 10.000 de barili/zi - atat din proiecte noi, cat si din dezvoltarea campurilor mature pe care le detine deja.

Printre proiectele noi ale Expert se numara si cele preluate prin parteneriatul cu Mol, despre a caror capacitate de productie nu se poate face inca nicio estimare. Szabolcz Ferencz spune ca primele teste si masuratori seismice vor incepe in 2011, bugetul alocat acestora fiind intre 18 si 30 de milioane de lei (5-8 milioane de euro), iar primele incercari de extractie vor avea loc in 2012. Costurile ulterioare pentru dezvoltarea celor 3 zacaminte vor fi mai mari, investitia putandu-se situa intre 50 si 100 de milioane de lei (11-23 milioane de euro). Ferencz este optimist: spune ca Mol are aceleasi tipuri de rezerve in Ungaria, iar prin cercetare si metode noi de explorare au reusit sa gaseasca, in aceleasi conditii geologice, destul petrol in zacaminte precum Hosszvpalgi, aflat la 30 de kilometri de granita cu Romania.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
industrie,
benzinarii,
MOL Romania,
petrol,
gaze
/analize/industrie/ofensiva-maghiara-cum-arata-planurile-de-viitor-ale-benzinariilor-mol-6683818
6683818
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.