Costul creditelor este la minim istoric. Unde este blocajul?

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 28 februarie 2013 84 afişări

Costul creditelor pentru persone fizice este la un minim istoric, însă aproape trei sferturi dintre români consideră încă ridicat acest nivel. Cât de mari sunt dobânda şi rata, respectarea termenelor de răspuns promise, suma totală rambursată şi câţi bani pot împrumuta sunt principalele lucruri care îi interesează acum pe cei care contractează acum credite.

ÎN VREMURILE ÎN CARE CLIENŢII FORMAU COZI LA BANCĂ PENTRU A LUA CREDIT, prea puţini erau cei care întrebau care sunt costurile totale ale creditării şi mulţi credeau că dobânda anuală efectivă (DAE) este totuna cu rata dobânzii afişată la ghişeu. În prezent, percepţia s-a schimbat radical şi 72% dintre români consideră încă ridicat costul creditului, conform unui studiu realizat de Kiwi Finance, liderul pieţei de brokeraj bancar de pe piaţa românească.

"Contrar percepţiei generale, costurile creditelor destinate persoanelor fizice sunt la un minim istoric, cu tendinţă generală de scădere", spune Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance. "În prezent DAE minim pentru un credit ipotecar în euro este de 5%, iar cel mediu este de 6,4%, valoare cu 1,1 puncte procentuale mai scăzută decât valoarea medie înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea fiind generată în principal de diminuarea valorii indicelui Euribor", adaugă Bidian.

APETITUL CLIENŢILOR NU ESTE OBLIGATORIU SCHIMBAT, însă accesibilitatea la creditare s-a redus foarte mult, declară Anca Bidian. În plus, piaţa s-a maturizat, adaugă ea: clienţii aleg soluţiile de finanţare cu mai multă atenţie, compară mai multe oferte şi a crescut timpul în decizia de cumpărare. "În criteriile de accesare a unui credit, dobânda şi rata sunt pe primul loc şi un procent important îl reprezintă predictibilitatea şi respectarea termenelor promise în procesul de analiză al aplicaţiilor de credit.

" În perioada 2007-2008, când cererea era foarte mare, îşi aminteşte CEO-ul Kiwi Finance, clienţii erau în principal interesaţi de suma creditului şi de viteza de acordare. "Şi atunci câştiga cel mai rapid." După 2009, raportul s-a inversat, cererea s-a contractat, oferta este mult mai mare decât poate absorbi piaţa, iar clienţii îşi dedică timp pentru informare, comparaţii şi decizie. "Acum câştigă cea mai bună ofertă", explică Anca Bidian.

PESTE JUMĂTATE (55%) DINTRE CEI CARE DORESC UN CREDIT INTRĂ EFECTIV ÎNTR-O SUCURSALĂ BANCARĂ, jumătate apelează la aplicaţii online, iar 40% discută cu brokerii de credite, mai arată studiul citat. Puţini (6%) sunt cei care roagă o rudă sau un prieten să le acorde ajutor pentru contractarea unui credit.

În acest context, ajutorul unui broker de credite este considerat util şi foarte util de cei mai mulţi (94%) dintre cei care apelează la serviciile unui astfel de consultant. Dobânda este, pentru 87% dintre respondenţii la studiul Kiwi, cel mai important criteriu în alegerea ofertei de finanţare. 83% dintre intervievaţi pun pe locul doi importanţa valorii ratei lunare şi 79% suma pe care o rambursează la finalul perioadei de creditare. În acest context, comportamentul bancherilor nu este mult diferit faţă de anii de creditare efervescentă, apreciază Bidian, "cu toate că pe o piaţă contractată firesc este să se îmbunătăţească serviciile calitativ, direct proporţional cu efortul de achiziţie al unui client, care e cel puţin de zece ori mai mare comparativ cu 2008".

Un studiu realizat de Ensight Management Consulting arată că anul trecut, în România activitatea bancară s-a menţinut la un nivel moderat, luând în considerare evoluţia activelor totale nete.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
minim istoric,
blocaj
/analize/costul-creditelor-este-la-minim-istoric-unde-este-blocajul-10613594
10613594
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.