EXCLUSIV: Românii văzuţi prin ochii lui Giuseppe Stefanel

Autor: Ioana Mihai Postat la 13 octombrie 2011 70 afişări

Din temelii s-a schimbat stilul de consum pretutindeni în lume. Şi pentru că oamenii cheltuiesc mai puţin, Giuseppe Stefanel, proprietarul afacerii care-i poartă numele, spune că trebuie să câştige o felie tot mai consistentă din piaţă. În trei ani a cheltuit 100 de milioane de euro pentru a repoziţiona Stefanel.

"Trăim vremuri grele şi cred că vom traversa în continuare perioade cu suişuri şi coborâşuri", spune Giuseppe Stefanel, proprietarul Stefanel, pentru BUSINESS Magazin. Tot el spune însă că în perioada de dinainte de criză, "era o economie drogată, în care toată lumea acţiona bezmetic, avea standarde de viaţă peste posibilităţi şi fiecare se grăbea să facă diverse lucruri fără a cântări deciziile". Acum lucrurile sunt chiar mai rele de-atât ("nimeni nu ştie nimic"), iar deciziile se iau tot alandala. În opinia lui Giuseppe Stefanel, antreprenorii, politicienii şi instituţiile statelor ar trebui să discute şi să stabilească planuri concrete şi realizabile de acţiune. Recunoaşte însă că se ţine departe de mediul politic ("sunt un antreprenor care lucrează prea mult, nu am timp de discuţii"), şi este iritat de vorbăria nelimitată. "La finalul unei zile grele de muncă văd la televizor că toată lumea ştie care este soluţia pentru a ieşi la liman. Nimeni însă nu spune care este metoda prin care poate fi pusă în practică această soluţie", declară el. În opinia sa, la nivel mondial nu mai sunt lideri adevăraţi, aşa cum erau, pe vremuri, Gorbaciov sau Mitterrand. "Oamenii sunt interesaţi numai de ceea ce se întâmplă acum sau mâine şi pare că nimănui nu-i pasă de ce ne aşteaptă peste şase luni."

Partea plină a paharului se regăseşte însă în faptul că orice perioadă grea oferă oportunităţi. Ţinta principală a italianului ("şi profitabilitatea e importantă, dar pe plan secund") este ca Stefanel să muşte o felie cât mai mare din zona de fashion. Italianul, care are săptămânal câte o călătorie de afaceri - săptămâna aceasta de pildă are de inaugurat un magazin la Istanbul după ce joia trecută a deschis un concept store la Bucureşti - a mirosit de mai bine de trei ani că trebuie să facă ceva nou. "Dacă nu te mişti, dispari", susţine el cu tărie. Şi a hotărât să repoziţioneze brandul Stefanel. Deşi în 1947, când primul Stefanel, Carlo, tatăl, respectiv bunicul interlocutorilor BUSINESS Magazin, a pus bazele afacerii, firma nu avea pretenţii prea mari ("produceam, în esenţă, pulovere, care şi acum cred că sunt de bază"), în prezent Giuseppe, fiul fondatorului, implicat de 41 de ani în afacere, este nelipsit de la "Săptămâna modei", fie ea la Paris, Milano sau Tokio.

Coordonatorul afacerii spune că nu-şi doreşte ca hainele ce se vând sub brandul Stefanel să fie produse de masă, ci să se adreseze persoanelor cu venituri mari. Cu alte cuvinte, doreşte un brand exclusivist şi către această direcţie îşi îndreaptă acum atenţia. În ultimii trei ani a investit 100 de milioane de euro pentru reaşezarea imaginii Stefanel la acest nou nivel. "Numele meu e cel mai important lucru pe care îl am", spune italianul pe un ton uşor glumeţ. Bugetele includ atât reamenajarea magazinelor, extinderea, cât şi strategii de readaptare a ofertei. "Am crescut foarte mult atenţia asupra calităţii produselor", explică el, întrucât cerinţele şi pretenţiile clienţilor s-au schimbat foarte mult. Acum cumpărătorii au pretenţia să poarte hainele mai multe sezoane, ba chiar să le poată combina cu piesele din colecţiile viitoare. Din acest motiv, durata de viaţă a textilelor trebuie să fie mult mai lungă. Ba chiar clienţii sunt tot mai interesaţi de curentul eco, motiv pentru care Stefanel are în pregătire o linie de produse de acest tip.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stefanel,
comert,
special,
exclusiv,
retail,
fashion,
moda,
haine
/analize/comert/exclusiv-romanii-vazuti-prin-ochii-lui-giuseppe-stefanel-8859925
8859925
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.