Cat de periculoasa este mancarea fast-food?

Postat la 06 aprilie 2010 185 afişări

Epoca fast-food-ului a conturat un stil de viata bine definit, inclusiv in Romania. Unii se alarmeaza si spun ca riscam sa devenim o natie de obezi. Guvernul, aflat si in cautare de bani la buget, a venit cu ideea taxei pe fast-food. Este hamburgerul din farfurie un pericol public?

De la inceputul anului, Guvernul a supus dezbaterii publice proiectul introducerii unei taxe pe viciu, care se referea si la produsele de tip fast-food. Daca aceasta ar intra in vigoare, influenta asupra comportamentului de consum va fi cat se poate de nesemnificativa, sustin specialistii chestionati de BUSINESS Magazin.

"Taxa pe acest tip de produse nu are rolul de a educa, pentru ca, in lipsa unor demersuri puternice de educare, orice masura punitiva nu poate da efectele scontate", sustine profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul stiintific al Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Mencinicopschi aminteste de exemplul legii referitoare la alimentele care pot fi comercializate in incinta scolilor. In acel caz, interdictia de vanzare a produselor fast-food nu s-a corelat cu niciun fel de educatie a parintilor si a copiilor in privinta alimentatiei, asa incat acestia trec strada si isi cumpara in continuare tot gustari "nesanatoase". "Parintii trebuie sa fie exemple, urmand ca, prin cunostintele lor si prin exemplul lor personal sa ii instruiasca pe copii. In aceeasi postura de educatori trebuie sa se regaseasca si gradinitele, scolile, universitatile si mass-media", sustine profesorul.

Intarind spusele sefului ICA, nutritionistul Marius Preda considera ca introducerea taxei pe fast-food are in vedere numai aducerea unor venituri suplimentare la bugetul sanatatii si nu reflecta nicidecum o grija brusca fata de starea de sanatate a oamenilor. "Pentru ca fast-food-ul a intrat deja in viata multora, o eventuala crestere a preturilor ca efect al taxei nu va reusi sa limiteze preferinta consumatorilor pentru acest gen de produse", spune Preda.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
societate,
comert,
romani,
consum,
mancare,
nutritie,
fast-food
/analize/comert/cat-de-periculoasa-este-mancarea-fast-food-5795534
5795534
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.