Ziua judecatii

Postat la 16 mai 2006 8 afişări

Politica romaneasca s-a resimtit saptamana trecuta in sprintul final inaintea raportului de tara, mai ales ca nici semnalele venite de afara nu au avut darul de a usura incarcatura nervoasa. Socul venit pe fluxul agentiilor de stiri, cum ca la Bruxelles s-ar fi decis amanarea avansarii unei date pentru aderarea Romaniei, a derutat opinia publica.

Politica romaneasca s-a resimtit saptamana trecuta in sprintul final inaintea raportului de tara, mai ales ca nici semnalele venite de afara nu au avut darul de a usura incarcatura nervoasa. Socul venit pe fluxul agentiilor de stiri, cum ca la Bruxelles s-ar fi decis amanarea avansarii unei date pentru aderarea Romaniei, a derutat opinia publica. Lucrurile s-au lamurit insa ulterior, dupa ce presedintele Comisiei Europene, José Durao Barroso (foto), a anuntat ca decizia in privinta Romaniei va fi cunoscuta pe 16 mai si ca pe 17 se va afla la Bucuresti impreuna cu comisarul pentru extindere, Olli Rehn, spre a postfata raportul de tara.

 

In rest, potrivit informatiilor de culise care au ridicat perdeaua de pe continutul raportului, Romaniei ii revin patru stegulete rosii, pe domenii mai degraba tehnice, in primul rand in agricultura si sistemul sanitar-veterinar, in timp ce Bulgaria poarta povara a doua stegulete rosii politice, care mentin viu pericolul activarii clauzei de salvgardare: crima organizata si coruptia.

 

Indiferent de verdictul Comisiei Europene insa, presiunea asupra celor doua tari candidate - dupa aderarea carora extinderea UE se va opri foarte probabil pentru un intreg deceniu - continua. Summit-ul european de pe data de 16 iunie va decide asupra recomandarilor facute de Comisie, iar scenariile care se prefigureaza nu intrevad vreo relaxare a monitorizarii din partea europenilor, nici pana la data aderarii si nici dupa aceasta.

 

Este de asteptat insa ca de acum inainte centrul de greutate al avertismentelor si al criticilor sa cada pe partea financiara: Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, atragea deja atentia saptamana trecuta ca, in cazul aderarii la 1 ianuarie 2007, autoritatile romane vor avea de cheltuit in fiecare zi cate 9 milioane de euro, timp de doi ani, ceea ce echivaleaza cu un semnal de alarma cat se poate de clar in privinta capacitatii Romaniei de a absorbi fonduri europene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/ziua-judecatii-2511262
2511262
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.