Wizz Air susţine că a dat afară 19 angajaţi pe fondul scăderii cererii pe piaţa din Bucureşti. Cei concediaţi spun că demiterea se leagă de încercarea lor de a forma un sindicat

Autor: Razvan Muresan Postat la 16 decembrie 2014 120 afişări

Compania aeriană Wizz Air, numărul unu pe piaţă după numărul de pasageri transportaţi, a concediat 19 angajaţi, după ce a decis mutarea unei aeronave de la baza operaţională din Bucureşti pe fondul scăderii cererii, informează compania.

Wizz Air susţine că a dat afară 19 angajaţi pe fondul scăderii cererii pe piaţa din Bucureşti. Cei concediaţi spun că demiterea se leagă de încercarea lor de a forma un sindicat

"Cum în momentul de faţă nu sunt poziţii disponibile în cadrul reţelei, nu am putut redistribui angajaţii în interiorul companiei. Reducerea numărului de angajaţi, deşi regretabilă, este inevitabilă. Concedierile au fost făcute conform codului românesc al muncii", au declarat oficialii companiei. 

Şefii Wizz Air susţin că scăderea cererii a fost influenţară de concurenţă şi tarife. "Relocarea unei aeronave reprezintă o operaţiune complexă, ce nu se poate realiza într-un timp foarte scurt sau de pe o zi pe alta. Decizia de a muta aeronava de la bază a fost făcuta cu mai multe luni în avans", au mai spus oficialii companiei.

De cealaltă parte, angajaţii concediaţi susţin că demiterea lor are legătură cu înfiinţarea unui sindicat. 

"Am făcut plângeri penale împotriva tuturor celor care au semnat deciziile de concediere (a angajaţilor companiei Wizz Air - n.r.) pentru abuz în serviciu, iar mai departe o să contestăm aceste decizii la tribunal. Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat acolo este, fără îndoială, un atac la dreptul fundamental de sindicalizare, drept prevăzut de Constituţie, de Legea dialogului social, iar pe cale de consecinţă vom acţiona în instanţă", a declarat Costel Gîlcă, avocatul sindicatului Aerolimit Professional.

Wuzz Air transportă anual în şi din România peste trei milioane de pasageri. Wizz Air, compania deţinută de fondul american de investiţii Indigo Partners, nu are o entitate juridică pe piaţa locală, serviciile fiind facturate la compania înregistrată în Ungaria.

"Afirmaţiile conform cărora angajaţii au fost concediaţi în mod nejustificat în baza apartenenţei la sindicat sunt complet nefondate. Compania este, totodată, dezamagită de faptul că anumiţi foşti angajaţi au apelat la afirmaţii false şi la interpretarea eronată a motivelor legale ale încheierii contractelor acestora. În plus, compania îşi arată îngrijorarea cu privire la faptul că o serie de angajaţi s-au plâns de comportamentul ameninţător şi de intimidare al reprezentanţilor sindicatului, care caută noi membri. Este posibil, aşadar, ca angajaţii să fi pornit propia lor campanie prin care comunică sindicatului că acţiunile sale nu sunt susţinute de mulţi angajaţi din cadrul bazei. În acest caz, acesta este mesajul pe care sindicatul trebuie să-l respecte.   

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
wizz air,
aviatie,
scadere,
cerere,
concedieri
/actualitate/wizz-air-sustine-ca-a-dat-afara-19-angajati-pe-fondul-scaderii-cererii-pe-piata-din-bucuresti-cei-concediati-spun-ca-demiterea-se-leaga-de-incercarea-lor-de-a-forma-un-sindicat-13723318
13723318
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.