Vrei să zbori în spaţiu? Este posibil cu numai 93.000 de dolari - FOTO SI VIDEO

Autor: Dorin Oancea Postat la 04 octombrie 2011 31 afişări

O ciudată alianţă între un proprietar de echipă de Formula 1 şi KLM, linia aeriană olandeză, vrea să dezvolte un vehicul spaţial suborbital care ar putea scurta considerabil durata unui zbor oriunde în lume la cel mult două ore.

Michiel Mol, un olandez care a făcut avere din software şi deţine în prezent echipa de F1 Force India, dezvoltă, împreună cu KLM, proiectul SXC - Space Expedition Curacao - care a vândut deja bilete. Primul l-a cumpărat un cetăţean britanic, care a plătit 93.000 de dolari pentru un zbor în spaţiu cu noul aparat. "Viitorul înseamnă să poţi călători de la Londra la Sydney în numai o oră şi 45 de minute. Este, de altfel, şi motivul pentru care KLM a întrat în afacere", spune Mol.

Peter Hartman, directorul executiv al liniei aeriene spune că programul SXC poate face zborul spaţial accesibil şi sustenabil, folosind noile tehnologii. Alianţa Mol - KLM nu este singura interesată în zborul spaţial; Sir Richard Branson vrea să devină primul operator de turism spaţial; vehicolul Virgin Galactic ar trebui să intre în exploatare din 2012, iar locurile sunt vândute cu 200.000 dolari.

SXC ar trebui să intre în exploatare din 2014. Compania a vândut deja 35 de bilete, la un preţ de 93.000 de dolari fiecare, pentru zboruri din Caraibe. Vehicolul folosit este Lynx, produs de firma californiană XCOR Aerospace, şi va fi prezentat primăvara viitoare. Nava va putea efectua patru zboruri pe zi şi în jur de 5.000 de zboruri fără a i se înlocui motorul.

Pasagerii îşi vor putea spune, liniştiţi, astronauţi, pentru că vor zbura la o înălţime de 100 de kilometri şi vor trebui să treacă o serie de teste medicale, este adevărat că nu mai complicate decât cele necesare unei stewardese. O primă variantă a vehicolului spaţial va zbura cu peste 3.500 de kilometri pe oră, dar variantele ulterioare sunt prevăzute să atingă peste 22.000 de kilometri pe oră.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zbor,
spaţiu,
Formula 1,
KLM
/actualitate/vrei-sa-zbori-in-spatiu-este-posibil-cu-numai-93-000-de-dolari-foto-si-video-8837063
8837063
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.