Visul guvernelor de dupa 2000 - o strategie fiscala multianuala

Postat la 17 septembrie 2010 31 afişări

Asteptata inca din vremea guvernarii DA, strategia fiscala multianuala a fost in sfarsit generata de actualul Guvern.

E vorba de programul fiscal pana in 2013, care promite ca nici cota unica de impozitare, nici CAS nu vor fi modificate pana atunci, iar din cresterea economica estimata pentru urmatorii ani (1,5% in 2011, 3,9% in 2012 si 4,5% in 2013) ar urma sa fie posibila o crestere a cheltuielilor bugetare cu 7% in 2012, sumele in plus avand ca destinatie investitiile, asistenta sociala si personalul din sectorul bugetar.

Strategia schiteaza si prognoza privind numarul de angajati din sectorul public, care ar urma sa scada in acest an cu peste 100.000 de persoane, ceea ce ar corespunde cu o rata a somajului de 8,5%, in timp ce salariul real este prevazut sa se reduca in continuare si in anii urmatori, fara posibilitatea ca pierderile sa poata fi recuperate inainte de 2013.

Despre nevoia ca Romania sa aiba o strategie de planificare fiscala multianuala, o ambitie a guvernelor de dupa 2000, s-a vorbit probabil cel mai mult in perioada guvernarii Aliantei DA si apoi a celei liberale. Fostul premier Tariceanu declara in iunie 2008 ca "daca vom face in continuare bugete numai de la an la an, Strategia de dezvoltare durabila a Romaniei (document promovat atunci de guvernul PNL, n.red.) va fi greu de pus in aplicare. Primul buget multianual, pe diferite domenii, va fi stabilit la orizontul anului 2013, pentru ca aceasta este si durata de timp pe care se intinde exercitiul bugetar la nivelul UE in baza caruia Romania primeste fonduri europene".

Inainte de alegerile din 2008, si PSD enunta acelasi obiectiv. Programul politic de atunci al Aliantei PSD+PC sustinea ca "incepand cu 2009, vom aloca 6% din PIB pentru sanatate in cicluri bugetare multianuale, astfel incat in maximum doua cicluri electorale, infrastructura din sistem sa fie compatibila cu tarile din Uniunea Europeana".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financiar,
Guvern,
strategie,
program,
fiscalitate
/actualitate/visul-guvernelor-de-dupa-2000-o-strategie-fiscala-multianuala-7287494
7287494
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.