Viitorul UE sună ieftin: previziunile Băncii Centrale Europene

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 decembrie 2013 91 afişări

Noile estimări pe doi ani ale Băncii Centrale Europene au în vedere o creştere a PIB de 1,5% pentru 2015, peste PIB potenţial, în condiţiile unei inflaţii de 1,3%, pe care banca o explică "prin impactul de scădere a preţurilor la energie, pe fondul ieftinirii petrolului, prin efectele aprecierii din trecut a monedei euro şi prin scăderea sau încetinirea creşterii costurilor de producţie în economie".

Viitorul UE sună ieftin: previziunile Băncii Centrale Europene

Conform preşedintelui BCE, Mario Draghi, banca exclude necesitatea unei noi runde de stimulare monetară similară cu cea existentă (Long Term Refinancing Operation), care a oferit ieftin băncilor 1.000 mld. euro începând din 2011.

În schimb, BCE îşi pune mari speranţe în testul de soliditate financiară din 2014, ce va filtra în mod credibil băncile europene, evitând astfel riscul ca nişte "bănci-zombi" să frâneze pe termen lung redresare economică durabilă a UE.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/viitorul-ue-suna-ieftin-previziunile-bancii-centrale-europene-11770550
11770550
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.