Victorie istorica pentru Obama: A fost votata reforma medicala

Postat la 22 martie 2010 75 afişări

Cel mai important pachet de reforma a sanatatii aprobat de Congresul american din 1965 pana in prezent a devenit realitate, dupa ce Camera Reprezentantilor a votat, in urma cu cateva ore, pachetul de legi privind sistemul de asistenta medicala - prioritatea nr.1 a administratiei Obama in planul politicii interne.

Legislatia care instituie asigurarea medicala garantata pentru toti cetatenii americani a fost aprobata in Camera cu 219 voturi pentru si 212 impotriva. "Este Legea Drepturilor Civile a secolului XXI", a declarat James Clyburn, democrat de Carolina de Sud, citat de New York Times. "Poporul american a castigat", a spus Jackie Speier, democrat de Hillsborough.

Expertii fiscali ai Congresului estimeaza ca reforma va oferi acces la asigurare medicala unui numar de 32 de milioane de americani in prezent neasigurati, va adauga 16 milioane la numarul beneficiarilor sistemului Medicaid (destinat celor mai saraci dintre americani) si va subventiona costul asigurarii pentru persoanele cu venituri mici si medii, la un cost de circa 938 de miliarde de dolari in curs de 10 ani. Dupa calculele acelorasi experti, reforma va reduce deficitul bugetului federal cu circa 143 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani.

Toti republicanii au votat contra, dupa cum era de asteptat, iar 34 de democrati s-au alaturat si ei republicanilor in respingerea legii, motivati in principal de ingrijorarile asupra costului reformei. Argumentele lor tin atat de principiu - o mai mare implicare a statului in administrarea sistemului medical, etichetata de critici drept o incercare de "nationalizare" - cat si de costuri, opinia multora fiind ca planul lui Obama va creste datoria publica la niveluri de nesuportat si ii va impovara pe cetateni cu taxe, dupa viziunea unui "Frankenstein fiscal" (Paul D. Ryan, republican de Wisconsin).

Lupta nu s-a terminat, intrucat, incepand cel mai probabil de marti sau miercuri, Senatul va discuta amendamentele cu care textul documentului a fost aprobat in Camera. Cum republicanii intentioneaza sa blocheze documentul cu orice pret si sa determine o reintoarcere a acestuia in Camera, se poate prevedea ca procesul de discutare a amendamentelor ar putea dura cateva saptamani.

Analistii chestionati de BBC se arata sceptici in privinta efectelor votului de duminica asupra raportului de forte din politica americana. Pe de o parte, in conditiile in care sondajele arata ca majoritatea americanilor se opun reformei dorite de Obama, pentru ca ea implica majorari de impozite, e de asteptat ca opozitia manifestata de republicani sa le aduca acestora puncte in plus la alegerile partiale din noiembrie. Pe de alta parte, victoria de acum a lui Obama nu se va transpune imediat intr-o imbunatatire a standardelor de asistenta medicala, tinand cont ca majoritatea prevederilor reformei nu se vor materializa pana in 2014, asa incat e de asteptat ca legislatia sa sufere modificari pana atunci.

Deocamdata, pana la alegerile din noiembrie, cand vor fi alesi 36 din 100 de senatori si toti cei 435 de membri ai Camerei, presedintele Obama are la dispozitie sapte luni in care sa-si convinga concetatenii ca e vorba de o reforma realmente benefica pentru toti si perfect suportabila pentru economie. Faptul ca legislatia a fost aprobata este insa un avantaj net pentru actuala administratie. Cu cateva zile inainte de vot, Christian Science Monitor scria ca daca efortul de a trece documentul prin Camera ar fi esuat, sansele democratilor de a castiga voturi la alegerile din toamna si ale lui Obama de a obtine un nou mandat in 2012 ar fi fost mult diminuate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Obama,
reforma,
asigurari medicale,
Congres,
SUA
/actualitate/victorie-istorica-pentru-obama-a-fost-votata-reforma-medicala-5766539
5766539
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.