Veşti bune pentru milioane de români: Ce se întâmplă cu numărul zilelor libere începând cu anul viitor

Autor: Alexandru Nanu Postat la 12 septembrie 2022 217 afişări

Veşti bune pentru milioane de români: Ce se întâmplă cu numărul zilelor libere începând cu anul viitor

Începând cu anul 2023, numărul zilelor libere legale ar urma să crească, după introducerea datei de 6 ianuarie în lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, în cazul în care Camera deputaţilor adoptă propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii.

“ Ţinând cont de importanţa sărbătorilor creştine pentru ţara noastră consider că este oportună includerea zilei de 6 ianuarie în cadrul sărbătorilor legale. Această zi are o semnificaţie cu totul aparte pentru cultura şi spiritualitatea românească. Epifania sau Botezul Domnului reprezintă un praznic deosebit ce încheie sărbătorile închinate Naşterii lui Hristos.”, aşa cum scria în expunerea de motive a prezentei propuneri.

“La nivel european, România se situează pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte numărul zilelor libere, astfel că, spre exemplu în 2022, dintre cele 15 sărbători legale, doar 9 se află în timpul săptămânii, cu două în plus faţă de anul trecut. In acest sens. România prezintă foarte puţine sărbători legale faţă de celelalte state europene, fiind depăşită de ţări precum Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria, aşa cum arată un studiu realizat de către Institutul Eurofound. .”, mai scrie în expunerea de motive a prezentei propuneri.

Dacă această propunere legislativă va di adoptată şi va intra în vigoare, numărul zilelor libere legale aferente unui an ar creşte de la 15 la 16 zile.

Este important de menţionat faptul că în România, Codul Muncii prevede ca sărbători legale în care nu se lucrează un număr de 15 zile dintre care două din aceste zile, respectiv prima zi de Paşti şi prima zi de Rusalii, se prăznuiesc întotdeauna într-o zi de duminică.

Zilele libere, aşa cum este prevăzut în Codul Muncii, sunt:

·         1 şi 2 ianuarie;

·         24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

·         Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;

·         prima şi a doua zi de Paşti;

·         1 mai;

·         1 iunie;

·         prima şi a doua zi de Rusalii;

·         Adormirea Maicii Domnului;

·         30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

·         1 decembrie;

·         prima şi a doua zi de Crăciun;

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Camera Deputaţilor şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Urmează ZF Power Summit 2023

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.