Vedeta săptămânii: cuprul

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 martie 2014 228 afişări

Preţul cuprului a devenit cea mai nouă victimă a dorinţei de speculaţii pe pieţele de mărfuri, de data aceasta având ca pretext o presupusă îngrijorare a pieţelor faţă de ideea că economia Chinei s-ar putea îndrepta spre o "aterizare forţată".

Vedeta săptămânii: cuprul

Cuprul s-a ieftinit, ajungând la cel mai mic preţ din aproape ultimii patru ani (6.376,25 dolari/tonă), ceea ce duce la 14% scăderea de la începutul anului.

Ieftinirea a fost accelerată de ştirile privind prima incapacitate de plată declarată de o companie chineză producătoare de panouri solare pentru obligaţiuni emise pe piaţa internă (în condiţiile în care cca 60% din stocurile de cupru ale Chinei sunt folosite nu în industrie, ci drept garanţii pentru credite), de pierderile declarate de o a doua companie chineză din acelaşi sector şi de surpriza neplăcută a scăderii exporturilor Chinei cu 18,1% în februarie faţă de aceeaşi lună din 2013.

Dacă unii economişti susţin că ieftinirea cuprului exprimă în primul rând un fenomen de interes intern pentru China, având în vedere folosirea metalului roşu ca garanţie pentru credite, alţii atrag atenţia că economia Chinei furnizează 30% din creşterea economică globală, astfel încât investitorii şi multinaţionalele americane care obţin mai mult de jumătate din venituri din afara pieţei interne ar trebui să fie deja în alertă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/vedeta-saptamanii-cuprul-12273277
12273277
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.