Vechi, dar verzi

Postat la 01 august 2006 6 afişări

Saptamana trecuta a fost cu siguranta pentru Guvern una a luptei impotriva importurilor second-hand. Intentia Executivului de a interzice importurile de pneuri uzate si de imbracaminte second-hand s-a lovit de constatarea ca o asemenea masura ar contraveni angajamentelor Romaniei asumate fata de Organizatia Mondiala a Comertului si in negocierile cu UE.

Saptamana trecuta a fost cu siguranta pentru Guvern una a luptei impotriva importurilor second-hand. Intentia Executivului de a interzice importurile de pneuri uzate si de imbracaminte second-hand s-a lovit de constatarea ca o asemenea masura ar contraveni angajamentelor Romaniei asumate fata de Organizatia Mondiala a Comertului si in negocierile cu UE. Asa incat premierul Tariceanu i-a cerut ministrului mediului, Sulfina Barbu, sa gaseasca un subterfugiu prin care totusi piata sa fie degrevata de vechituri, anume ca marfa uzata sa fie importata cu titulatura de "deseuri verzi", nu cu cea de produse, astfel incat sa nu mai intre la vanzare in magazinele second-hand, ci sa fie distrusa sau reciclata.

 

Pe de alta parte insa, presa a remarcat ca Guvernul incurajeaza totusi intrarea in tara a unor marfuri second-hand, prin programul numit de innoire a parcului de autobuze mai vechi de 15 ani, referitor la vehiculele folosite in transportul interjudetean. Programul, care urmeaza sa fie aplicat din 2007, va imbunatati conditiile de inmatriculare a autobuzelor second-hand. In acest caz insa e limpede ca va prima intentia de a economisi banii societatilor de transport locale, probabil dupa aceeasi idee patentata in anii ‘90 cu ocazia importurilor de tramvaie vechi din Germania pentru uzul RATB.

 

In aceeasi intentie de a reglementa, cu folos pentru buget, intrarea unor marfuri vechi in tara, Guvernul a modificat calculul taxei vamale pentru introducerea sau scoaterea din tara a autovehiculelor. Ca sa fie evitate cazurile de subevaluare in vama a unor masini de lux second-hand, calculul taxei va fi facut acum in functie de pretul efectiv platit pentru cumpararea lor si nu in functie de valorile standard prestabilite de Ministerul Finantelor, pe criterii de vechime si de caracteristici tehnice ale autovehiculului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/vechi-dar-verzi-2511476
2511476
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.