Vaticanul a oferit 100.000 de euro pentru întreţinerea sitului Auschwitz-Birkenau

Autor: Gaidau Ion Postat la 30 septembrie 2014 69 afişări

Vaticanul a oferit 100.000 de euro unui fond internaţional destinat salvării sitului fostului lagăr de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau (sudul Poloniei), a anunţat luni conducerea muzeului, citată de AFP.

"Suma nu este mare, dar posibilităţile noastre sunt limitate. Totuşi, este expresia întregului nostru sprijin pentru proiectul Fundaţiei Auschwitz-Birkenau", care gestionează fondurile, a afirmat cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sfântului Scaun, citat într-un comunicat la muzeului.

Vaticanul este al 31-lea stat care oferă sprijin acestui fond, al cărui obiectiv este colectarea a cel puţin 120 de milioane de euro, o sumă ce ar permite alocarea anuală între şase şi şapte milioane de euro pentru întreţinerea fostului lagăr, care se întinde pe o suprafaţă de 200 de hectare şi cuprinde 155 de construcţii în stare bună şi 300 în ruine.

Până în prezent, 67 de milioane de euro din 102 promise au intrat în conturile fundaţiei. Şaizeci de milioane de euro au fost oferite de Guvernul german.

Anul trecut, valoarea lucrărilor realizate datorită fondurilor s-a ridicat la 3,5 milioane de zloţi (837.000 de euro), urmând să atingă 1,3 milioane de euro în acest an şi 1,7 milioane de euro în anul viitor, a anunţat muzeul.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care aproape un milion de origine evreiască din diferite ţări europene, au murit între 1940 şi 1945 în lagărul Auschwitz-Birkenau, înfiinţat de Germania nazistă în sudul Poloniei ocupate.

Lagărul, transformat în muzeu şi devenit simbol al Holocaustului, este vizitat de peste un milion de persoane în fiecare an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
POLONIA,
VATICAN,
ISTORIE
/actualitate/vaticanul-a-oferit-100-000-de-euro-pentru-intretinerea-sitului-auschwitz-birkenau-13356360
13356360
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.