Varoufakis: Guvernul Greciei nu are în plan organizarea unui referendum privind planul de salvare

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 12 mai 2015 24 afişări

Guvernul elen nu intenţionează în prezent să organizeze un referendum referitor la programul internaţional de salvare, a declarat luni ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis, după ce omologul său german a sugerat că un astfel de vot ar putea contribui la încheierea unui acord privind reformele.

"În acest moment nu avem în vedere acest lucru", a spus Varoufakis. El a subliniat însă că un referendum este o posibilă măsură prin care guvernul grec să obţină sprijinul populaţiei, relatează Reuters.

Germania a semnalat, luni, că ideea organizării unui referendum în Grecia pe tema aplicării unor reforme economice dure ar fi logică, schimbând tonul pe fondul impasului negocierilor cu Atena.

"Dacă Guvernul Greciei crede că trebuie să organizeze un referendum, atunci să organizeze un referendum", a declarat Wolfgang Schauble, ministrul german al Finanţelor.

El a adăugat că ar fi o măsură care ar putea ajuta poporul grec să decidă dacă este pregătit să accepte ceea ce este necesar sau dacă vrea ceva diferit.

Până acum, liderii zonei euro se opuneau ideii premierului grec Alexis Tsipras de a organiza un referendum pe tema oportunităţii contiuării politicilor de austeritate.

La mai puţin de trei săptămâni de la reuniunea de la Riga care s-a încheiat cu neînţelegeri, Varoufakis a dat luni asigurări omologilor săi că Guvernul vrea să încheie un acord pentru deblocarea ultimelor fonduri de circa 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro.

"Facem progrese rapide. Nu sunt mulţumit, dar sunt ceva mai optimist", a declarat ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care este şi şeful Eurogroup, după reuniunea miniştrilor de profil din zona euro.

Dijsselbloem a arătat că restul de 7,2 miliarde de euo la care Grecia mai are dreptul din cele 240 de miliarde de euro ar putea fi furnizat statului elen în mai multe tranşe, în funcţie de reformele adoptate de guvernul de la Atena.

Presiunile asupra celor două părţi pentru încheierea unui acord s-au intensificat, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) urmează să decidă miercuri dacă să suplimenteze din nou finanţarea de urgenţă de care beneficiază băncile elene.

Unii membri ai BCE vor termeni mai stricţi pentru finanţarea băncilor din Grecia, dar este improbabil să se restricţioneze fondurile în această săptămână, potrivit unor doi oficiali europeni.

Guvernul elen a dispus luni plata către FMI a unei rate de 750 de milioane de euro, dar Varoufakis a subliniat că problema lichidităţilor este extrem de urgentă.

Progresele de luni au readus Grecia la nivelul din 20 februarie, când noul guvern condus de premierul Alexis Tsipras s-a angajat să respecte ţintele bugetare pe care le-a respins în timpul campaniei electorale.

Grecia a făcut progrese în privinţa reformei în domeniul TVA şi managementului veniturilor, a spus comisarul pentru Economie Pierre Moscovici. Oficialul european a precizat că pensiile şi dereglementarea pieţei muncii rămân probleme sensibile pentru partidul Syriza.

Varoufakis a semnalat la rândul său că zona euro şi FMI ar putea fi pregătite să accepte un compromis în privinţa legislaţiei muncii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
NEGOCIERI,
REFERENDUM
/actualitate/varoufakis-guvernul-greciei-nu-are-in-plan-organizarea-unui-referendum-privind-planul-de-salvare-14249668
14249668
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.