Urmează o nouă eră, în care „Acasă devine centrul universului”

Autor: Andreea Tobias Postat la 19 octombrie 2020 59 afişări

Casa a devenit, în pandemie, spaţiu de lucru, şcoală, sală de sport, restaurant, spital şi chiar casă de vacanţă. Oamenii au fost nevoiţi să comprime toate planurile cândva exterioare în spaţiul de acasă. Tendinţa se va menţine şi în următorii 10 ani.

Urmează o nouă eră, în care „Acasă devine centrul universului”

Conform unei cercetări care analizează tendinţele şi impactul pe termen lung al Covid-19 asupra modului în care vom folosi locuinţele, lansată de Beko şi realizată în colaborare cu o agenţie londoneză de consultanţă specializată în analizarea proiecţiilor şi tendinţelor, dacă înaintea pandemiei trăiam într-o eră a interacţiunii continue cu cei din jur, acum atenţia s-a mutat către interior.

Casa a devenit, dintr-o dată, spaţiu de lucru, şcoală, sală de sport, restaurant, spital şi chiar casă de vacanţă. Astfel, oamenii au fost nevoiţi să comprime toate planurile de activitate, odată exterioare, în spaţiul de acasă. Potrivit raportului, migrarea către un spaţiu mai restrâns va continua, ducând astfel la o nouă eră, cea în care „Acasă devine centrul universului”.

Munca de acasă, creşterea în popularitate a divertismentului în propria locuinţă şi îmbunătăţirea confortului sunt doar câteva dintre tendinţele care au devenit obişnuinţe peste noapte, dar care se vor menţine şi în următorii 10 ani.

Studiul arată că obiceiurile pe care le vom dobândi în timpul izolării şi distanţării sociale, combinate cu viitoarele modificări de comportament, vor transforma fundamental modul în care trăim şi cum ne petrecem timpul.

Grija accentuată faţă de sănătate, igienă, recuperare fizică şi psihică va duce la un exod urban care va relansa suburbiile şi zonele rurale, oferind în acelaşi timp oraşelor oportunitatea de a repune omul în centrul atenţiei. Tinerii care anterior erau atraşi de marile oraşe constată că salariile relativ mici, chiriile mari şi aglomeraţia au un impact negativ asupra vieţii lor. Astfel, este de aşteptat ca generaţiile următoare să înceapă să se îndrepte către zone rurale şi adiacente oraşului.

Clădirile multifuncţionale – imobilele rezidenţiale se vor adapta şi vor deveni „spaţii mixte”, capabile să acomodeze diferite tipuri de activităţi: muncă, relaxare sau joacă. Conform studiului, utilizarea spaţiului şi funcţionalitatea vor fi în topul priorităţilor pentru noile generaţii.

Viaţa rezistentă la pandemie – preocupările legate de igienă, starea de bine şi imunitate vor persista şi vor influenţa, astfel, generaţiile viitoare. Casa viitorului este deja privită ca un spaţiu care trebuie să fie igienizat şi care să ofere siguranţă pentru o perioadă lungă de timp. Inovaţiile legate de locuinţe se reorientează către norme mai stricte de igienă şi reducerea expunerii la poluanţi şi agenţi patogeni. Aşa cum în unele regiuni ale globului a fost introdusă antecamera pentru spălarea mâinilor – ca urmare a gripei spaniole – intrările în locuinţe vor fi dotate cu spaţii pentru decontaminare, arată raportul.

Chris Sanderson, co-fondator al The Future Laboratory, a declarat: „Acum, mai mult ca oricând, companiile şi organizaţiile trebuie să fie pregătite să ajute omenirea să se simtă în siguranţă, susţinută şi inspirată. Companiile care nu sunt pregătite pentru a face acest pas vor deveni victimele unei schimbări de paradigmă”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studiu,
casă,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.