Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Deşi este vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni este adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală

Postat la 26 decembrie 2016 4405 afişări

Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Deşi este vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni este adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală

La 26 decembrie 1893 s-a născut Mao Zedong, şef al statului chinez (1949-1959), preşedinte al Partidului Comunist Chinez (1943-1976) (m. 9 septembrie 1976)

Mao Zedong a fost revolutionarul, ideologul si liderul Partidului Comunist Chinez, care a pus bazele Republicii Populare Chineze. In urma razboiului civil din 1949, Partidul Comunist Chinez, sub conducerea lui Mao Zedong, a preluat puterea in China.

Mao a instaurat o dictatura sangeroasa, zeci de milioane de chinezi fiind ucisi in timpul conducerii sale. Contributiile aduse teoriei marxist-leniniste, strategiile militare si politicile comuniste dezvoltate de liderul chinez sunt cunoscute sub numele de "maoism".

Mao ramane o figura controversata, fiind aspru criticat, pe plan international, datorita genocidului din timpul Revolutiei Culturale, dar inca apreciat, inclusiv astazi, in China, pentru rolul pe care l-a avut in formarea Chinei moderne.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
deces,
istorie,
oameni,
personaje,
vinovat,
chinezi,
pcc

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.