Universitatile romanesti se golesc de studenti platitori. Cum ar putea ramane facultatile fara locurile cu taxa

Postat la 04 octombrie 2010 47 afişări

Numarul din ce in ce mai redus al absolventilor de liceu, concurenta serioasa facuta de facultatile din Occident si dificultatile financiare pe care le au studentii arunca universitatile romanesti in cea mai mare criza din ultimii 20 de ani.

Criza ce se traduce, in primul rand prin ocuparea a din ce in ce mai putine locuri cu taxa, fapt ce presupune scaderea incasarilor si automat diminuarea bugetelor. Practic, din 2007, pana astazi, numarul de studenti care isi finanteaza scolarizarea a scazut constant cu 10% in fiecare an, iar in cazul in care trendul se va mentine, universitatile ar putea sa piarda finantarea proprie in termen de douazeci de ani. Daca, in urma cu doi ani, aproape 280000 de studenti cotizau in mod direct cu taxe semestriale catre rectorate, in anul universitar 2008-2009 cifra de scolarizare a studentilor cu taxa era cu 30000 de studenti mai mica, anul 2010 aducand un nou record negativ: 230000.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
educatie,
universitati,
studenti,
locuri,
taxa
/actualitate/universitatile-romanesti-se-golesc-de-studenti-platitori-cum-ar-putea-ramane-facultatile-fara-locurile-cu-taxa-7442963
7442963
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.