Uniunea Europeana incearca sa impiedice faramitarea Spaniei: “Va separati de Madrid, iesiti din UE”

Postat la 18 septembrie 2013 1225 afişări

Vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a declarat ca bogata regiune a Cataloniei va trebui sa paraseasca Uniunea Europeana, daca are de gand sa isi declare independenta fata de Spania, noteaza Wall Street Journal. Declaratie care i-a dezamagit pe multi dintre sustinatorii miscarii secesioniste.

 Uniunea Europeana incearca sa impiedice faramitarea Spaniei: “Va separati de Madrid, iesiti din UE”

 “Daca o parte a unui teritoriu dintr-un stat membru decide sa se separe, partea respectiva nu mai este un membru al Uniunii Europene”, a declarat Almunia, in timpul unei conferinte, la Barcelona. Aceasta a fost una dintre cele mai clare luari de pozitie ale unui lider UE, legat de problema apartenentei in urma separarii.

Declaratiile lui Almunia sunt in acord cu cele ale presedintelui CE, Jose Manuel Barosso, care a spus, in legatura cu referendumul care va avea loc in Scotia anul viitor, ca tara proaspat formata va trebui sa adere din nou la UE. Asa cum era de asteptat, comentarile lui Almunia au starnit nemultumirea activistilor catalani, care au format pe 11 septembrie un lant uman in Barcelona, aratand ca sunt hotarati sa definitiveze secesiunea.

Economistii spun ca discutiile legate de o posibila separare a Cataloniei de Spania, o regiune puternic industrializata, cunoscuta ca “fabrica Spaniei”, nu fac altceva decat sa altereze increderea investitorilor straini in stabilitatea tarii, care se chinuie sa iasa din cea mai grava recesiune de la caderea generalului Franco incoace.

Cititi mai multe pe www.incont.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/uniunea-europeana-incearca-sa-impiedice-faramitarea-spaniei-va-separati-de-madrid-iesiti-din-ue-11352990
11352990
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.