Una spun şi alta fac. Doar 21% din autorităţi au respectat legislaţia privind achiziţiile publice de hârtie ecologică

Postat la 10 iunie 2021 29 afişări

Una spun şi alta fac. Doar 21% din autorităţi au respectat legislaţia privind achiziţiile publice de hârtie ecologică

Doar 21% din autorităţile din ţară au respectat în ultimii doi ani legislaţia privind obligativitatea de a face achiziţii publice verzi în ceea ce priveşte hârtia ecologică, în condiţiile în care hârtia este una dintre categoriile de mari consumabile la nivel de administraţie publică.

Uniunea Europeană solicită statelor membre ca cel puţin 50% din totalul achiziţiilor publice să fie verzi, iar în legislaţia românească exista un Ordin din anul 2018 care obligă autoritaţile publice să respecte o serie de cerinţe minime de protejare a mediului pentru 6 categorii de produse şi servicii.

Până în prezent nu a existat nici un instrument oficial de măsurare a respectării acestei obligaţii de către autorităţi.

Ritmul achiziţiilor publice verzi la nivelul României este extrem de lent faţă de urgenţa cu care trebuie implementate măsuri privind ţintele de neutralitate climatică, care astfel nu pot fi atinse de România până în 2050 (conform obiectivului UE), arată primul Studiu Naţional privind Achiziţiile Publice Verzi în România, derulat de ARDLD – Asociaţia Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă şi ONV LAW.

„În medie, dintr-un număr total de 202 licitaţii pentru hârtie de copiat şi hârtie grafică publicate în sistemul electronic de achiziţii publice SEAP în perioada 13 noiembrie 2018 – 15 mai 2021, 79% dintre autorităţi nu au respectat legislaţia, respectiv nu au introdus în caietele de sarcini criteriile ecologice pentru achiziţia de hârtie. 7% din totalul procedurilor au respectat parţial, iar doar 14% au respectat complet Ghidul de achiziţii publice verzi” declară Alina Bilan, Preşedinte ARDLD şi Partener în cadrul ONV LAW.

Ordinul nr. 1068/1652/2018 din 4 octombrie 2018 pentru aprobarea Ghidului de achiziţii publice verzi cuprinde prevede că autorităţile publice locale sunt obligate să facă achiziţii „verzi” pentru 6 categorii de produse şi servicii pe care le cumpără în mod frecvent prin licitaţie sau achiziţie directă: hârtie de copiat, mobilier, alimente şi servicii de catering, autovehicule pentru transport, produse şi servicii de curăţenie, echipamente IT de birou. „Astfel, deşi Ordinul privind achiziţiile publice verzi este obligatoriu, cifrele arată că, la peste 2 ani de la adoptarea acestuia, mai mult de 70% dintre autorităţi nu îl aplică,” completează Alina Bilan, coordonatorul Studiului.

Cititi mai multe pe www.medaifax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
achizitii publice,
autoritati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.